Nyheder

tir, 30 maj 2023

Kilometer-afgift vil fjerne hver tiende lastbil fra vejene

Demonstrationer fortsætter: Lastbiler samles foran Christiansborg (Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix)

En afgift på omkring 1 krone og 30 øre per kørt kilometer vil fjerne hver tiende lastbil fra vejene.

Det viser en bemærkning til lovforslaget, der handler om den nye afgift ifølge Jyllands-Posten.

I et svar fra skatteminister Jeppe Bruus (S) til Folketingets Skatteudvalg fremgår det, at skønnet er forbundet med "væsentlig usikkerhed".

Det er aftalt mellem regeringen og en række andre partier i Folketinget at indføre den nye kilometerafgift fra 2025.

Afgiften kommer til at ligge på 1 krone og 30 øre i gennemsnit for lastbiler, der kører på benzin eller diesel.

Lastbiler, der kører på el, kan nøjes med at betale 23 øre i snit per kørt kilometer, skriver Jyllands-Posten.

Tidligere i maj var der demonstrationer flere steder i landet mod den nye afgift. Her var der flere steder lastbiler, der blokerede trafikken.

Vognmændene mener blandt andet, at man påfører en ekstraskat på en i forvejen presset branche. Desuden mener de, at afgiften vil ramme skævt og have negative konsekvenser for yderområder.

Lastbiler er i dag underbeskattede i forhold til de omkostninger, de påfører samfundet.

Det fortæller Mogens Fosgerau, professor i transportøkonomi ved Københavns Universitet, til Jyllands-Posten.

Ifølge ham betales der i dag omkring en krone per kørt kilometer i en lastbil. Samfundets reelle udgifter er omkring seks kroner per kilometer.

- Afgiften adresserer alle de omkostninger, der er ved at køre lastbil, og der er klima en mindre del af det, siger han til avisen.

Skatteministeriet skønner, at aftalen vil medføre CO2-reduktioner for 0,3 millioner ton i 2025 og 0,4 millioner ton i 2030.

En del af CO-reduktionerne er en konsekvens af, at der kommer færre lastbiler på vejene. Det skriver Jeppe Bruus i et svar til Jyllands-Posten.

Det skønnes desuden, at antallet af nulemissionslastbiler vil blive øget til knap 3000 i 2030. Uden aftalen var det forventede antal 2000 styk.

/ritzau/

Andre læser også

Danmarks største forsvarsfirma øger salg og indtjening i konfliktår Terma løfter sløret for strategi med ambitionen om at fordoble omsætningen ov... Læs mere
Raoul Grünthal bliver formand i JP/Politikens Hus Lars Munch stopper som formand i JP/Politikens Hus efter få uger. Han bliver fo... Læs mere
Styrelse sender i maj endelige vurderinger for ejerlejligheder Det bliver første gang i cirka ti år, at landets ejere af cirka 300.000 ejerle... Læs mere
Stine Bosse vil erstatte den danske krone med euroen I en valgtest har Stine Bosse erklæret sig helt enig i at erstatte den danske k... Læs mere
Venstres formand vil bruge nyfundne penge på at sænke skatten Troels Lund Poulsen kan ikke forestille sig en aftale i regeringen om brug af r... Læs mere