Nyheder

tor, 11 maj 2023

Usikkerhed om landsdækkende lastbildemonstration

Vognmænd blokerer vejen ved Christiansborg Slotsplads og Børsen. (Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix)

Lastbilchauffører og vognmænd havde sat kryds i kalenderen for at deltage i en landsdækkende demonstration mandag den 15. maj.

Efter planen ville de blokere for trafikken over hele Danmark.

Men nu er der usikkerhed om, hvorvidt planen vil blive ført ud i livet.

Det skyldes, at Vejskatskomitéen, som består af en gruppe danske vognmænd, er opløst med øjeblikkelig virkning.

Det oplyser gruppen selv i en pressemeddelelse fredag.

I ugevis havde Vejskatskomitéen kæmpet for at afskaffe en kilometerbaseret vejafgift for lastbiler, som bliver indført i 2025.

Den landsdækkende demonstration skal efter planen bestå af en række lokale demonstrationer landet over.

Vejskatskomitéen agerede formidler mellem demonstranterne og politiet.

I pressemeddelelsen skriver gruppen, at meldingen fra myndighederne først lød, at demonstrationerne kunne gennemføres lovligt.

Men så skiftede politiet standpunkt efter en mere grundig undersøgelse.

- Denne kulegravning har medført, at vi må konstatere, at vi stilles overfor betingelser, som er umulige for Vejskatskomiteen at være en del af.

Myndighederne har ifølge Vejskatskomitéen vurderet, at den landsdækkende demonstration er ulovlig.

- Da vi som komité udelukkende vil stå bag lovlige demokratiske metoder, opløses Vejskatskomiteen med øjeblikkelig virkning, skriver gruppen i pressemeddelelsen.

Det betyder dog ikke, at demonstrationen på mandag ikke bliver til noget.

På Facebook skriver Vejskatskomitéen, at de ikke er arrangørerne. Derfor kan de hverken be- eller afkræfte, om demonstrationen er aflyst.

På Sjælland er der ikke udsigt til, at vognmændene vil blokere vejene.

Det fortæller vognmand Christian Vestergaard, som er pressemand for de aktionerende vognmænd på Sjælland.

- Det har været vores udmelding fra starten af, at vi ønskede at bruge vores lovlige midler til at gøre opmærksom på, hvor forkert, vi synes, den her vejskat er. Men det skal foregå på en lovlig måde.

Han fremhæver, at vejafgiften vil resultere i prisstigninger, som vil gå ud over kunderne. For Christian Vestergaards forretning vil der være tale om en prisstigning på omkring ti procent.

Selv om Vejskatskomitéen er opløst, er kampen om at få vejafgiften afskaffet ikke slut endnu for den sjællandske vognmand.

- Lige nu føler jeg mig som en ludobrik, som er blevet slået hjem. Når vi har sundet os over det her, så sætter vi os ned og snakker om, hvad vi kan gøre på en lovlig måde.

Det er uvist, hvor mange lastbilchauffører og vognmænd som enten har villet eller fortsat vil deltage i demonstrationen på mandag.

/ritzau/

Andre læser også

Klimaråd vil have nedbragt aftryk fra importerede fjernsyn Danskernes forbrugsaftryk fra importerede varer skal ned, og det bør regeringen... Læs mere
Folketinget hejser regnbueflaget trods kritik af Pride-organisation Flere sponsorerer har trukket støtten til Copenhagen Pride. Folketinget hejser ... Læs mere
Første gang: Folkemødet har lige mange mænd og kvinder i debatter Mette Frederiksens overfald var også et "fælles skub" mod demokratiet, siger F... Læs mere
Støjberg oplever skub og spytklatter: Der er sket et skred Det er et "skred i nogle fundamentale ting", siger Inger Støjberg i tale efter ... Læs mere
Syv ud af otte i udvalg vil gøre det lettere at bestemme egen død Mette Frederiksen (S) er fortaler for aktiv dødshjælp. I udvalg bakker stort f... Læs mere