Økonomi

tor, 01 jun 2023

Fejludbetalte varmechecks koster 147 millioner kroner

Statsrevisorerne holder pressemøde om Forsvarsministeriet (Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

I alt 147 millioner kroner er blevet fejludbetalt i varmechecks til borgere "uden for målgruppen".

Det skriver Statsrevisorerne torsdag i deres beretning om udbetalingen af de såkaldte skattefri varmechecks på 6000 kroner, som blev udbetalt i august sidste år.

- Statsrevisorerne konstaterer, at omfanget af fejludbetalinger uden for målgruppen kan opgøres til i alt cirka 147 millioner kroner, lyder det.

Tidligere har det været fremme, at 83 millioner har været fejludbetalt, men beløbet er altså højere.

Men alt i alt har udmøntningen af varmechecken været tilfredsstillende "på trods af fejl i udbetalinger", skriver Statsrevisorerne i beretningen.

Blandt andet findes det tilfredsstillende, at Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet dokumenterede risici og fejlkilder, før loven blev vedtaget af et flertal i Folketinget.

- Statsrevisorerne finder det også tilfredsstillende, at Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har udført en række relevante kontroller, efter at loven blev vedtaget, lyder det.

Pointen med varmechecken var at hjælpe borgere igennem energikrisen, og derfor skulle udbetalingen ske hurtigst muligt.

Så i august fik godt 411.000 husstande derfor udbetalt skattefri varmechecks.

Efterfølgende kom det dog frem, at en del varmechecks blev udbetalt til borgere, der ikke havde brug for pengene, fordi deres husstandsindkomst oversteg 650.000 kroner.

De uberettigede udbetalinger skete, fordi oplysninger i BBR-registret enten var forældede eller forkerte.

I september sidste år besluttede Statsrevisorerne, at omstændighederne omkring udbetaling af varmechecks skulle undersøges af Rigsrevisionen.

En frivillig tilbagebetalingsordning blev etableret i marts i år, men kun to husstande har indtil maj måned valgt at tilbagebetale de 6000 kroner, lyder det i beretningen fra Statsrevisorerne.

De seks medlemmer af Statsrevisorerne er politisk udpegede, men de er ikke nødvendigvis medlemmer af Folketinget. De har til opgave at kontrollere statens udgifter.

Det gør Statsrevisorerne i samarbejde med Rigsrevisionen, der ikke er politikere, men embedsmænd.

De seks statsrevisorer er i øjeblikket formand Mette Abildgaard (K), Leif Lahn Jensen (S), Mikkel Irminger Sarbo (R), Serdal Benli (SF), Monika Rubin (M) og Lars Christian Lilleholt (V).

/ritzau/

Andre læser også

Vores naturgasforbrug fortsætter med at falde Det danske forbrug af naturgas faldt 3,6 procent sidste år, samtidig med at vi ... Læs mere
EL-leder kalder EU-valg for mistillidserklæring til regeringen Regeringen bør udskrive valg efter ”mistillidserklæring” ved EU-valg, mene... Læs mere
Hver anden ansøger til erhvervsuddannelse har over tre kvarter til skole Knap halvdelen af alle ansøgere til erhvervsuddannelserne har mere end 45 minut... Læs mere
Meta udsætter træning af kunstig intelligens i Europa efter kritik Efter pres fra datasikkerhedsmyndigheder udskyder Meta planer om at anvende brug... Læs mere
Novo-topchef skal forklare sig om høj pris på lægemidler i Senatet Lars Fruergaard Jørgensen har sagt ja til at svare på spørgsmål om prissætn... Læs mere