Økonomi

tor, 01 jun 2023

Fejludbetalte varmechecks koster 147 millioner kroner

Statsrevisorerne holder pressemøde om Forsvarsministeriet (Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

I alt 147 millioner kroner er blevet fejludbetalt i varmechecks til borgere "uden for målgruppen".

Det skriver Statsrevisorerne torsdag i deres beretning om udbetalingen af de såkaldte skattefri varmechecks på 6000 kroner, som blev udbetalt i august sidste år.

- Statsrevisorerne konstaterer, at omfanget af fejludbetalinger uden for målgruppen kan opgøres til i alt cirka 147 millioner kroner, lyder det.

Tidligere har det været fremme, at 83 millioner har været fejludbetalt, men beløbet er altså højere.

Men alt i alt har udmøntningen af varmechecken været tilfredsstillende "på trods af fejl i udbetalinger", skriver Statsrevisorerne i beretningen.

Blandt andet findes det tilfredsstillende, at Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet dokumenterede risici og fejlkilder, før loven blev vedtaget af et flertal i Folketinget.

- Statsrevisorerne finder det også tilfredsstillende, at Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har udført en række relevante kontroller, efter at loven blev vedtaget, lyder det.

Pointen med varmechecken var at hjælpe borgere igennem energikrisen, og derfor skulle udbetalingen ske hurtigst muligt.

SÃ¥ i august fik godt 411.000 husstande derfor udbetalt skattefri varmechecks.

Efterfølgende kom det dog frem, at en del varmechecks blev udbetalt til borgere, der ikke havde brug for pengene, fordi deres husstandsindkomst oversteg 650.000 kroner.

De uberettigede udbetalinger skete, fordi oplysninger i BBR-registret enten var forældede eller forkerte.

I september sidste år besluttede Statsrevisorerne, at omstændighederne omkring udbetaling af varmechecks skulle undersøges af Rigsrevisionen.

En frivillig tilbagebetalingsordning blev etableret i marts i år, men kun to husstande har indtil maj måned valgt at tilbagebetale de 6000 kroner, lyder det i beretningen fra Statsrevisorerne.

De seks medlemmer af Statsrevisorerne er politisk udpegede, men de er ikke nødvendigvis medlemmer af Folketinget. De har til opgave at kontrollere statens udgifter.

Det gør Statsrevisorerne i samarbejde med Rigsrevisionen, der ikke er politikere, men embedsmænd.

De seks statsrevisorer er i øjeblikket formand Mette Abildgaard (K), Leif Lahn Jensen (S), Mikkel Irminger Sarbo (R), Serdal Benli (SF), Monika Rubin (M) og Lars Christian Lilleholt (V).

/ritzau/

Andre læser også

SAS øger indtjening i juni - men analytiker spÃ¥r sværere marked SAS tjente flere penge i juni end i maj. Men prisfølsomme forbrugere skaber svÃ... Læs mere
USA kommer med gode økonomiske tal efter skidt dag for tech-aktier Bnp-vækst på 2,8 procent i andet kvartal i USA er godt for både Danmark og de... Læs mere
Skønhedsprodukter driver vækst hos forbrugergigant Unilever ender efter første halvår med et overskud på fire milliarder euro, v... Læs mere
På visse øer stiger beskæftigelsen op mod 15 procent om sommeren På Læsø, Samsø og Bornholm stiger beskæftigelsen om sommeren. Oplevelseserh... Læs mere
Højere omkostninger tager bid af snarlig SAS-ejers driftsoverskud AirFrance-KLM ender efter andet kvartal med et driftsoverskud, der er 220 millio... Læs mere