Økonomi

tor, 11 maj 2023

Kinas prisstigninger bremses hurtigere end forventet

CHINA-ECONOMY (Str/Ritzau Scanpix)

De kinesiske forbrugerpriser steg i april en smule mindre, end hvad en undersøgelse fra nyhedsbureauet Reuters havde forudset.

Reuters' undersøgelse havde forudset, at forbrugerpriserne i sidste måned ville stige med 0,4 procent sammenlignet med april sidste år. Det reelle tal endte dog med at være på 0,1 procent.

Det oplyser Kinas Nationale Statistikbureau (NBSC).

Stigningen i fødevarer er den mest markante sammenlignet med sidste år. De er blevet 0,4 procent dyrere. For ikke-fødevarer er prisstigningen på 0,1 procent.

Seniorstatistiker ved NBSC Dong Lijuan noterer sig ifølge avisen South China Morning Post (SCMP), at udviklingen er i tråd med udviklingen fra foregående måned, marts.

- I april var forsyningen til markedet generelt set tilstrækkelig, og forbruget fortsatte med gradvist at komme sig - forbrugerprisindekset faldt med 0,1 procent (fra sidste måned, red.) og steg med 0,1 procent sammenlignet med sidste år, siger han.

- Kerneforbrugerprisindekset, fraregnet fødevare- og energipriser, steg med 0,1 procent fra sidste måned og er steget med 0,7 procent sammenlignet med sidste år.

Til gengæld er der noget, der tyder på, at det er blevet billigere at producere i Kina, som har en af verdens største befolkninger.

Engrospriserne i landet er faldet med 3,6 procent sammenlignet med april sidste år.

Analysevirksomheden Capital Economics siger ifølge SCMP, at engrospriserne nu er de laveste i 35 måneder.

- Selv om genåbningen (efter coronanedlukninger, red.) drev inflationen i servicesektoren, blev dette mere end opvejet af lavere inflation på fødevarer og energi, som primært er drevet af basisvirkninger, lyder det fra Capital Economics.

- Arbejdsmarkedet strammer til, hvilket fortsat vil lægge et stigende pres på inflationen i servicesektoren i de kommende måneder. Men regeringens loft på omkring 3,0 procent for det overordnede inflationsniveau vil ikke blive udfordret i år.

/ritzau/Reuters

Andre læser også

Danmarks største forsvarsfirma øger salg og indtjening i konfliktår Terma løfter sløret for strategi med ambitionen om at fordoble omsætningen ov... Læs mere
Raoul Grünthal bliver formand i JP/Politikens Hus Lars Munch stopper som formand i JP/Politikens Hus efter få uger. Han bliver fo... Læs mere
Styrelse sender i maj endelige vurderinger for ejerlejligheder Det bliver første gang i cirka ti år, at landets ejere af cirka 300.000 ejerle... Læs mere
Stine Bosse vil erstatte den danske krone med euroen I en valgtest har Stine Bosse erklæret sig helt enig i at erstatte den danske k... Læs mere
Venstres formand vil bruge nyfundne penge på at sænke skatten Troels Lund Poulsen kan ikke forestille sig en aftale i regeringen om brug af r... Læs mere