Økonomi

tir, 16 maj 2023

Regeringen løfter sine forventninger til væksten i 2023

Statsministeriet afholder pressemøde om status på coronasituationen (Philip Davali/Ritzau Scanpix)

Regeringen afblæser ikke endeligt den økonomiske krise, men afmatningen forventes i år at blive mildere, end man tidligere har frygtet.

Det fremgår af regeringens økonomiske redegørelse, der skal præsenteres onsdag formiddag. Det erfarer Ritzau.

- Inflationen er på vej ned, og der er sket en bedring i tillidsindikatorerne fra det lavpunkt, som blev nået sidste efterår, lyder det i redegørelsen.

- Hovedscenariet er en blød landing, hvor den økonomiske aktivitet gradvist kommer tættere på det strukturelle niveau, som er foreneligt med en stabil pris- og lønudvikling.

Regeringen forventer en vækst i bruttonationalproduktet (bnp) på 0,6 procent i år.

Så sent som i marts forventede den en vækst på 0,2 procent i 2023.

Til sammenligning voksede bnp med 3,6 procent sidste år.

Bnp er et udtryk for størrelsen af et lands økonomi og er det mest anvendte nøgletal til at måle det. Stigninger eller fald viser, om økonomien vokser eller skrumper.

Det er fungerende økonomiminister Stephanie Lose (V), der efter planen skal præsentere den økonomiske redegørelse onsdag formiddag.

Her får hun blandt andet muligheden for at nævne, at regeringen også ser lysere på udviklingen i beskæftigelsen, end den tidligere har gjort.

I år ventes beskæftigelsen at forblive på samme niveau, som man så sidste år. Først i 2024 ventes den at dale en anelse - dog fra et rekordhøjt niveau.

Efter et år med stigende renter og høj inflation har mange privatforbrugere set deres realløn dale.

Reallønnen betegner, hvad lønmodtagerne reelt får ud af deres indkomst. Hvis reallønnen stiger, kan forbrugerne få mere for deres løn end tidligere.

Hvis man skal tro den økonomiske redegørelse, vil de centrale overenskomster på arbejdsmarkedet dog få danskernes økonomiske råderum til at vokse på ny allerede fra i år.

- Og det meste af reallønstabet i 2022 kan være indhentet i løbet af 2024, forudser regeringen.

Det vil formentlig være med til at holde hånden under boligpriserne, der fra næste år kommer til at stige igen, lyder det videre.

Inden da skal man dog forvente yderligere prisfald i løbet af den resterende del af 2023.

/ritzau/

Andre læser også

Den japanske yen er på laveste niveau i 33 år En svag japansk økonomi betyder, at den japanske yen har mistet en tredjedel af... Læs mere
Nedskrivninger på dansk brevforretning giver minus i PostNord PostNord opnåede et driftsresultat på minus 463 millioner svenske kroner i and... Læs mere
Aktiesparekontoen er mere populær end nogensinde Rekordmange har i år oprettet en aktiesparekonto. Det samlede antal er på vej ... Læs mere
Netflix trækker otte millioner nye kunder ind i butikken Kvartalsregnskab fortæller, at Netflix nu har i alt 277,7 millioner abonnenter.... Læs mere
Rockwool opjusterer forventninger efter godt kvartal Rockwool oplever vækst og godt salg på flere markeder, herunder i Nordamerika ... Læs mere