Politik

tir, 13 feb 2024

Biden: Trumps Nato-udtalelser er dumme og skamfulde

USA's præsident, Joe Biden, sendte tirsdag en indtrængende opfordring til Repræsentanternes Hus om ikke at blokere for den milliardhjælp, Ukraine har brug for.
Jim Watson/Ritzau Scanpix USA's præsident, Joe Biden, sendte tirsdag en indtrængende opfordring til Repræsentanternes Hus om ikke at blokere for den milliardhjælp, Ukraine har brug for.

USA's præsident, Joe Biden, retter en kraftig kritik mod sin umiddelbare forgænger på posten, Donald Trump, og republikanerens "dumme" og "skamfulde" trusler om Nato.

Det udtaler Biden tirsdag aften dansk tid ifølge nyhedsbureauerne Reuters og AFP.

Trump har sagt, at i tilfælde af et angreb fra Rusland bør USA kun komme de Nato-medlemmer til undsætning, der har betalt deres andel af bidragene til den vestlige forsvarsalliance.

- Det er dumt. Det er skamfuldt. Det er farligt. Og det er uamerikansk, siger Biden.

Han tilføjer, at en splittelse mellem Natos medlemslande kun gavner Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Trumps udtalelse understreger ifølge præsidenten blot vigtigheden af at give økonomisk støtte til Ukraine.

- Der stod allerede meget på spil for amerikansk sikkerhed, inden denne pakke blev vedtaget i Senatet i aftes, siger Biden.

- Men i de seneste dage er der kommet endnu mere på spil. Det er fordi, at den tidligere præsident har sendt et farligt og chokerende, faktisk uamerikansk, signal til verden.

Biden gentager sin opfordring til den republikanske formand for Repræsentanternes Hus, Mike Johnson, om at lade en hjælpepakke til Ukraine komme til afstemning i kammeret.

Hvis USA ikke hjælper sin allierede i krigen mod Rusland, vil historien dømme det hårdt, siger Biden.

- Hvis vi fejler i at hjælpe Ukraine på dette afgørende øjeblik, vil det aldrig blive glemt, siger præsidenten ifølge AFP.

I forvejen har et flertal i USA's Senat stemt ja til milliardpakken.

Pakken er på 95 milliarder dollar, hvoraf de 60 milliarder er til Ukraine. Resten er først og fremmest til Israel og Taiwan.

Men Trump har bedt Republikanerne i Kongressen om at stemme imod pakken, og den risikerer dermed at blive nedstemt i Repræsentanternes Hus, hvor Trumps partifæller har flertal.

Politiske iagttagere mener, at Trump vil foretrække at gøre milliardhjælpen til Ukraine til et tema i valgkampen op til præsidentvalget i USA i november.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Frederiksen satser på snarlig aflivning af rygter om EU-job Mette Frederiksen (S) mødes mandag med EU-regeringschefer. Hun håber på hurti... Læs mere
Bødskov vil undgå containerkirkegårde i havet med skærpede krav Før jul tabte et Mærsk-skib 46 containere i Nordsøen. Nu vil erhvervsminister... Læs mere
Fem milliarder skattekroner er på vej tilbage til boligejere I alt 11,3 milliarder kroner skal retur til boligejere, der har betalt for meget... Læs mere