Politik

ons, 02 okt 2024

DF og DD forstår ikke åbenhed for militær involvering i Mellemøsten

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde tirsdag, at hun er åben for en international militær aktion i Mellemøsten. (Arkivfoto).
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde tirsdag, at hun er åben for en international militær aktion i Mellemøsten. (Arkivfoto).

I Dansk Folkeparti er man uforstående over for statsminister Mette Frederiksens (S) åbenhed over for en international militær involvering i Mellemøsten.

Det siger partiets forsvarsordfører Alex Ahrendtsen til Ritzau.

- Jeg forstår ikke statsministeren. Nu vil hun sende tropper til Israel. Jeg ved ikke, hvad det er, der foregår, siger han.

Han mener i stedet, at man skal bakke op om Israel.

- Israel er jo et vestligt demokratisk land, der kæmper for sin overlevelse, og det må vi selvfølgelig støtte, siger forsvarsordføreren.

Det er Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg, enig i.

- Jeg synes, at Mette Frederiksen skal koncentrere sig om at bakke Israel 100 procent op imod de morderiske terrorbevægelser, som Hizbollah og Hamas er, så Israel kan gøre deres arbejde færdigt, siger hun.

Statsministeren åbnede tirsdag op for en international militær aktion for at "tvinge" en tostatsløsning igennem.

- Jeg ser det nok i virkeligheden i en egen vurdering af, at der ikke kommer en løsning med det, vi kigger ind i dernede, og det kan ikke nytte noget, at det bare får lov at fortsætte, sagde Mette Frederiksen

Da Ritzau spurgte, om tvangen kunne rumme en militær aktion, lød svaret:

- Ja, det kan det godt.

Hun kom ikke nærmere ind på, hvordan en militær aktion kan foregå.

De Radikale mener ikke, at man skal tvinge en tostatsløsning igennem militært. Men man er klar til at lægge pres gennem økonomiske sanktioner.

Det sagde partiets politiske leder, Martin Lidegaard, til Ritzau tirsdag.

- Vi har ikke gode erfaringer med at tvinge demokrati og territorieændringer igennem i Mellemøsten, sagde han.

Den militære indsats skal ifølge ham først ske, efter at en fred er indtruffet.

- Jeg kunne godt se en fredsbevarende mission, når man har skabt fred og en tostatsløsning. Det kan være naturligt, at FN indtager en rolle i at bidrage til sikre grænser, sagde Martin Lidegaard.

Hos Dansk Folkeparti er man heller ikke afvisende over for en fredsbevarende indsats, dog kun hvis det sker på initiativ fra Israel.

- Hvis Israel beder os om at stille med fredsbevarende styrker, så er det en anden sag. Men der er vi slet ikke endnu, og derfor virker det (meldingen fra Mette Frederiksen, red.) lidt utidigt, siger Alex Ahrendtsen.

Tirsdag aften modificerede Mette Frederiksen sin udtalelse i DR-programmet "Mød Statsministeren".

Her blev hun igen spurgt, om det internationale samfund skal blande sig militært i Mellemøsten.

- Nej, sådan kan man ikke stille det op. Jeg har sagt, at en tostatsløsning, hvad angår Israel og de palæstinensiske områder, i mine øjne er den eneste farbare vej.

- Og da ingen af parterne ønsker en tostatsløsning, synes jeg, at vi skal lægge et hårdere pres på dem, sagde hun.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

EU har fastlagt mandat for bistand til fattigste lande på klimatopmøde EU vil fokusere på at få rejst privat kapital til klimafinansiering på klimat... Læs mere
ATP vil lave færre klimainvesteringer efter grønne fejlskud ATP-direktør siger, at mange grønne investeringer slet ikke overvejes, "fordi ... Læs mere
Fordelingen af statslige arbejdspladser i landet er uændret Vi er ikke nået i mål med at skabe bedre balance i fordelingen af statslige ar... Læs mere
Konservative vil have domstole til at smide kriminelle ud af boliger For at ramme bandemedlemmer hårdere skal domstole kunne smide kriminelle ud af ... Læs mere
Økonomista udvider ejerkredsen med Media Group Danmark Pengemagasinet Økonomista, der fokuserer på at formidle økonomi til kvinder, ... Læs mere