Politik

ons, 20 nov 2024

Forligspartier vil genforhandle kandidatreform efter kritisk rapport

Med uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) i front præsenterede regeringen, De Konservative, Liberal Alliance, SF og Danmarksdemokraterne 27. juli 2023 den såkaldte kandidatreform, som partierne havde indgået aftale om. (Arkivfoto).
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Med uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) i front præsenterede regeringen, De Konservative, Liberal Alliance, SF og Danmarksdemokraterne 27. juli 2023 den såkaldte kandidatreform, som partierne havde indgået aftale om. (Arkivfoto).

Forligspartiet SF vil nu til bordet igen med uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M), efter landets rektorer vurderer i en rapport, at det ikke er realistisk at indfri de politiske mål i den store kandidatreform.

- Så må vi jo lave noget om. Det skal være realistisk. Det er det, der er aftalen. Det er kun den præmis, SF kunne gå med i aftalen på, siger uddannelsesordfører Sofie Lippert (SF).

Samme melding kommer fra et andet forligsparti De Konservative.

- Hvis den indgåede aftale ikke kan indfries, så må vi genforhandle aftalen, siger uddannelsesordfører Lise Bertelsen i en skriftlig kommentar.

I kandidatreformen, der blev vedtaget i sommeren 2023, lød den politiske ambition, at 20 procent af de kandidatstuderende fra 2032 skal optages på helt nye erhvervskandidater, mens 10 procent skal optages på forkortede kandidatuddannelser på et år og tre måneder.

Men det er urealistisk, at så mange studerende kan optages på erhvervskandidaterne, lyder det fra landets otte rektorer og repræsentanter for de studerende.

Det fremgår af en rapport fra det såkaldte kandidatudvalg nedsat af forligskredsen, der er offentliggjort onsdag.

Og da den politiske aftale siger, at der skal omlægges 30 procent i alt, vil det betyde, at flere studerende skal på de korte kandidatuddannelser, når færre kommer på erhvervskandidaterne.

Universitetsrektorerne og repræsentanterne fra Danske Studerendes Fællesråd (DSF) udgør to tredjedele af udvalget.

Bag kandidatreformen står regeringen, De Konservative, SF, Liberal Alliance og Danmarksdemokraterne.

Sofie Lippert slår fast, at hun ikke ønsker, at "hvert eneste element" af reformen skal diskuteres igen.

Men der skal kigges på de "økonomiske forudsætninger", så der bliver "rum til fleksibilitet" i forhold til erhvervskandidaterne, så de kan gøres mere attraktive.

Spørgsmål: Hvad gør I, hvis ministeren siger, at hun ikke er klar til at lave noget om?

- Ministeren har sagt flere gange til os, at hun også står på mål for aftalen. Så jeg har en kraftig forventning om, at det ikke er det, hun siger.

- Men jeg kan godt mærke, at det er op ad bakke at overbevise hende om, at der skal gøres noget, og at det langt hen ad vejen er hendes ansvar at gøre det, siger Sofie Lippert.

SF-ordføreren mener ikke, at forligspartierne var "naive", da kandidatreformen blev indgået i sommeren 2023.

- Vi stolede på det, vi fik at vide i ministeriet. Vi kan ikke selv sidde og regne alting efter. Så når vi får at vide, at økonomien ser sådan ud, og at det er muligt at opfylde aftalens mål inden for den økonomi, så bliver vi nødt til at tro på det.

Ritzau forsøger at få et interview med Christina Egelund.

Hun har onsdag sagt i en pressemeddelelse fra sit ministerium, at hun nu vil drøfte rapporten fra kandidatudvalget med forligspartierne.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Danske unge får 15 millioner til Europa-rejser Regeringen har lørdag lanceret EuropaPuljen. Puljen skal bidrage til forståels... Læs mere
Ministre vil have Google til at stoppe eksperiment i Danmark Google har igangsat et tiltag, hvor danskere ikke kan søge nyhedsartikler frem ... Læs mere
Justitsministeren takker nej til kongelig orden Imens en række socialdemokrater i den seneste tid har modtaget ordener, siger j... Læs mere
EU godkender kæmpe amerikansk Novo-opkøb Novo Nordisk er kommet et skridt nærmere på at foretage amerikansk opkøb. Det... Læs mere
Zelenskyj: Andet bidrag af danske F-16-kampfly er kommet til Ukraine Den ukrainske præsident udtrykker sin taknemmelighed over for hele den danske n... Læs mere