Politik

fre, 05 apr 2024

Forsvarsminister fik først besked om Elbit-forsinkelse efter flere uger

Troels Lund Poulsen (V) fik besked om forsinkelse og ekstraregning på Elbit-systemer i dagene op til påske, oplyser Forsvarsministeriet til DR. (Arkivfoto).
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Troels Lund Poulsen (V) fik besked om forsinkelse og ekstraregning på Elbit-systemer i dagene op til påske, oplyser Forsvarsministeriet til DR. (Arkivfoto).

Der gik omkring seks uger, før forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) blev informeret af Forsvarsministeriet om forsinkelser og ekstraregning på Elbit-artillerisystemerne.

Det skriver DR.

Troels Lund Poulsen meddelte onsdag, at de artillerisystemer, som Forsvaret har købt af den israelske militærteknologivirksomhed Elbit, bliver forsinket med omkring et år og kan blive op mod en milliard kroner dyrere.

Men hans ministerium har kendt til forsinkelsen, og at indkøbet ville blive dyrere siden 9. februar.

Det viser et svar fra Forsvarsministeriet til DR Nyheder.

Troels Lund Poulsen fik beskeden i dagene op til påske, oplyser ministeriet til DR.

Forsvarsministeren afviser, at det skulle være et problem, at hans ministerium venter med at oplyse ham om forsinkelsen og ekstraregningen i omkring halvanden måned.

- Jeg er tilfreds med, at denne her sag nu er blevet gennemlyst. Ingen har forsøgt at trække det i langdrag. Departementet har forsøgt hurtigst muligt at få klarhed over konsekvenserne af det, de har fået bibragt den 9. februar, siger Troels Lund Poulsen til DR.

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) orienterer Forsvarsministeriet første gang 18. januar om, at de to artillerisystemer ville blive forsinket.

Forligskredsen bliver informeret om forsinkelsen den 2. februar.

Den 9. februar sender FKO, Forsvarskommandoen, en såkaldt konsolideret vurdering til Forsvarsministeriet. Systemerne vil nu være op til 18 måneder forsinket, vurderes det.

Forsvarsministeriet får her også at vide, at systemerne bliver dyrere end forventet.

Forsvarsministeriet venter seks uger med at orientere forsvarsminister Troels Lund Poulsen om disse oplysninger.

I de seks uger behandler Forsvarsministeriet oplysningerne, skriver DR.

I oktober besluttede forsvarsministeren og en række af Folketingets partier at indlede en uvildig advokatundersøgelse af anskaffelsen af systemerne i januar 2023. På baggrund af de nye oplysninger vil Troels Lund Poulsen udvide den undersøgelse.

Det er forventningen, at systemerne kan tages i brug "i løbet af 2026". Ved pressemødet sagde forsvarsministeren, at det vil blive i udgangen af 2026.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Valgnævn afviser Lars Boje Mathiesens ønsker til partinavn Lars Boje Mathiesens nye parti kommer ikke til at hedde hverken Danmarks Bedste ... Læs mere
Eksperter foreslår ny reform trods rekordhøj beskæftigelse Der har aldrig været flere i job i Danmark, og ekspertgruppe lægger op til den... Læs mere
Måling: SF overhaler S og er landets største parti SF overhaler S med 18,8 procent af stemmerne, mens regeringspartiet går tilbage... Læs mere
Carlsberg kan tappe britisk Pepsi med muligt milliardopkøb Det kan blive til et samarbejde mellem Carlsberg og PepsiCo, hvis dansk opkøb a... Læs mere