Politik

tir, 02 apr 2024

Lidegaards alternative flertal udenom regeringen smuldrer hurtigt

De nordatlantiske folketingsmedlemmer afstår traditionelt fra at stemme om dansk indenrigspolitik. (Arkivfoto).
Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix De nordatlantiske folketingsmedlemmer afstår traditionelt fra at stemme om dansk indenrigspolitik. (Arkivfoto).

For en kort stund øjnede De Radikales Martin Lidegaard muligheden for at kunne bringe regeringen i mindretal med et forslag om et nyt ministerkodeks.

Ved at samle oppositionen, løsgængere og det grønlandske folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam fra Siumut ville mandaterne kunne fordeles med 88-87 i oppositionens favør, meldte Martin Lidegaard til Politiken tirsdag.

Men allerede senere på tirsdagen rammer Aki-Matilda Høegh-Dam en pæl igennem De Radikales plan.

Det er nemlig slet ikke nordatlantisk kutyme at stemme om dansk indenrigspolitik.

- Vi støttede oprindeligt forslaget, men vi stemmer jo normalt aldrig om danske anliggender, og det har vi aldrig gjort, siger Aki-Matilda Høegh-Dam til avisen.

Direkte adspurgt om hun vil stemme for De Radikales forslag, svarer hun "nej".

Forslaget ville indføre et nyt ministerkodeks, pålægge regeringen at tage referater fra interne møder og oprette en lynuddannelse for nye ministre.

Oprindeligt havde Martin Lidegaard fået indtryk af, at løsgængerne Mike Fonseca, Theresa Scavenius, Lars Boje Mathiesen samt Aki-Matilda Høegh-Dam fra det grønlandske parti Siumut havde givet tilsagn til at støtte forslaget.

Men Aki-Matilda Høegh-Dam mener, at hun udelukkende har tilkendegivet over for De Radikale, at hun er enig i forslaget - og ikke, at hun vil stemme for.

Det er også sådan, den normale proces fungerer på Christiansborg.

Martin Lidegaard tager den nye melding til efterretning.

Han siger til Politiken, at der endnu er politikere, han ikke har fået tilbagemelding fra, så der er stadig en dør på klem.

Og hvis ikke det skulle lykkes, er det stadig et væsentligt budskab at få vendt med regeringen, lyder det fra De Radikales politiske leder.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Ryanair forventer væsentligt lavere billetpriser i sommermåneder En gennemsnitlig rejse hos Ryanair har i første kvartal været 15 procent billi... Læs mere
Partier vil stramme loven for at fjerne dømte fra boligområder Boligforeninger har svært ved at smidt kriminelle ud af deres lejemål. Partier... Læs mere
Den japanske yen er på laveste niveau i 33 år En svag japansk økonomi betyder, at den japanske yen har mistet en tredjedel af... Læs mere
Nedskrivninger på dansk brevforretning giver minus i PostNord PostNord opnåede et driftsresultat på minus 463 millioner svenske kroner i and... Læs mere
Aktiesparekontoen er mere populær end nogensinde Rekordmange har i år oprettet en aktiesparekonto. Det samlede antal er på vej ... Læs mere