Politik

tir, 04 jun 2024

Mette Frederiksen kan ikke stoppe rygter om EU-toppost

Statsminister Mette Frederiksen (S) besøgte mandag en PFAS-forurenet grund ved Korsør i forbindelse med et socialdemokratisk EU-udspil. Tirsdag morgen slår hun endnu en gang fast i Jyllands-Posten, at hun ikke er kandidat til en toppost i EU. (Arkivfoto).
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Statsminister Mette Frederiksen (S) besøgte mandag en PFAS-forurenet grund ved Korsør i forbindelse med et socialdemokratisk EU-udspil. Tirsdag morgen slår hun endnu en gang fast i Jyllands-Posten, at hun ikke er kandidat til en toppost i EU. (Arkivfoto).

Statsminister Mette Frederiksen (S) erkender over for Jyllands-Posten, at hun er "et navn på den europæiske rygtebørs".

Men hun slår endnu en gang fast, at hun ikke er "kandidat" til en toppost i EU.

- Jeg kan ikke få det stoppet, men det kan jeg om en måneds tid, når kabalen er lagt, og jeg stadig er statsminister, siger Mette Frederiksen i et stort EU-interview med Jyllands-Posten.

Både sidste sommer og denne sommer bliver den danske statsminister flittigt nævnt i internationale medier som blandt favoritterne til et topjob i Bruxelles.

Hvor det sidste år var jobbet som Nato-generalsekretær, hun ifølge en række medier var i spil til, er det denne sommer særligt posten som formand for Det Europæiske Råd, der nævnes.

Jyllands-Posten spørger Mette Frederiksen, om hun mener, at man har mest magt som dansk statsminister eller formand for rådet.

Her lyder det, at man som statsminister kan "få stor indflydelse i både EU og Nato".

Og at hun mener, at hun "spiller en ret stor rolle" på grund af blandt andet Danmarks position i forhold til Ukraine og på den grønne omstilling.

Når topposter i EU denne sommer bliver ledige, skyldes det europaparlamentsvalget, der i Danmark afholdes søndag.

Efter hvert valg skal der lægges en kabale, der blandt andet indebærer at vælge en formand for EU-Kommissionen, en formand for Det Europæiske Råd og EU's udenrigschef blandt medlemslandene.

Det ventes, at tyske Ursula von der Leyen kommer til at fortsætte som kommissionsformand.

I dag er belgiske Charles Michel formand - også benævnt som præsident - for Det Europæiske Råd.

Det er de 27 stats- og regeringsledere, der vælger den nye EU-præsident, som er den person, der formelt leder EU-topmøderne. Derfor er det normalt et krav, at man selv er en del af kredsen.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Landbruget ser mulighed for at kunne undgå afgift Landbrug & Fødevarer er glade for aftale om CO2-afgift, mens miljøorganisation... Læs mere
Løkke appellerer til Folketinget: Trepartsaftale er delikat Udenrigsminister mener, at trepartsaftale kan falde, hvis partier i Folketinget ... Læs mere
Fødevareminister: Det koster 1000 arbejdspladser i landbruget Der skal rammes en balance, så der skabes nye job, hvor job i landbruget forsvi... Læs mere
Valgnævn afviser Lars Boje Mathiesens ønsker til partinavn Lars Boje Mathiesens nye parti kommer ikke til at hedde hverken Danmarks Bedste ... Læs mere
Eksperter foreslår ny reform trods rekordhøj beskæftigelse Der har aldrig været flere i job i Danmark, og ekspertgruppe lægger op til den... Læs mere