Politik

lør, 28 sep 2024

Nye Borgerliges fremtid i Folketinget er usikker

Martin Henriksen blev valgt som Nye Borgerliges formand i april. (Arkivfoto).
Claus Fisker/Ritzau Scanpix Martin Henriksen blev valgt som Nye Borgerliges formand i april. (Arkivfoto).

Det bliver svært for Nye Borgerlige at indsamle nok vælgererklæringer og dermed komme på stemmesedlen til næste folketingsvalg.

Det vurderer Troels Bøggild, der er lektor i statskundskab ved Aarhus Universitet, forud for partiets årsmøde lørdag.

- Det ser lidt trægt ud, og det virker som om, at det er gået i stå. På den måde er det ikke sikkert, at det lykkes dem at blive opstillingsberettiget, siger han.

Lige nu har Nye Borgerlige lidt mere end 1300 vælgererklæringer. For at komme på stemmesedlen skal man indsamle 20.195.

Udfordringen for Nye Borgerlige er ifølge Troels Bøggild, at der er kommet mange partier på højrefløjen.

- Nye Borgerlige er næsten blevet lidt mainstream, og partiet begynder at ligne nogle af de klassiske partier, som så også gør, at vælgerne har svært ved at se nyhedsværdien, siger han.

Samtidig har flere profiler forladt partiet.

Heriblandt tidligere formand og stifter Pernille Vermund, der er skiftet til Liberal Alliance, og tidligere formand Lars Boje Mathiesen, der har stiftet et nyt parti, "Borgernes Parti - Lars Boje Mathiesen", som også er i gang med at indsamle vælgererklæringer.

I april overtog Martin Henriksen posten som formand i Nye Borgerlige.

- Der skal skabes noget opmærksomhed og interesse hos vælgerne, og det er svært, når formanden ikke er et kendt ansigt, siger Troels Bøggild.

Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet, er enig i, at det ser sort ud for Nye Borgerlige.

Han peger på Lars Boje Mathiesen og hans nye parti som en af de helt store udfordringer for Nye Borgerlige i forhold til at indsamle vælgererklæringer nok.

- Man kan ikke skrive under på to partier samtidig. Så hvis man først har skrevet under hos Lars Boje, så kan man ikke også skrive under hos Nye Borgerlige, siger han.

På en måned har Lars Boje Mathiesens parti fået over 12.000 vælgererklæringer.

En del af fremgangen skyldes ifølge valgforskeren, at Lars Boje Mathiesen er meget aktiv på sociale medier.

- Der har Martin Henriksen ikke helt den samme sociale medietække. Han er kendt, men ikke på samme måde som Lars Boje er på sociale medier, siger han.

Hvis det skal lykkes Nye Borgerlige at indsamle nok vælgererklæringer, mener begge eksperter, at partiet skal skifte strategi.

- Der skal ske et eller andet. Enten nogle politiske udspil med mere kant, så vælgerne kan se det unikke ved Nye Borgerlige, eller også skal partiet blive mere persondrevent, siger Troels Bøggild.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Langt flere end ventet er på seniorpension Ordningen for seniorpension er langt mere populær end ordningen for Arne-pensio... Læs mere
Novo Nordisk ramt af største aktienedtur siden 2002 Skuffende data for vægttabsmidlet Cagrisema sendte Novo Nordisk-aktien ned med ... Læs mere
Grønlands regering skal udpege kandidat som arktisk ambassadør Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) ser frem til at kunne udnævne en ark... Læs mere
Analytiker om kursreaktion: Novo er stadig konkurrencedygtige Den voldsomme kursreaktion på Novos seneste forskningsresultater kan være en o... Læs mere
Tur over mulig bro mellem Als og Fyn vil tage syv minutter i bil Det vil koste 22 milliarder kroner at anlægge en fast forbindelse mellem Als og... Læs mere