Politik

søn, 15 sep 2024

Radikal konflikt blusser op på landsmøde med stik til Moderaterne

Radikale er præget af konflikt om indretningen af partiet, og hvor tungt baglandets stemmer skal veje.
Robert Wengler/Ritzau Scanpix Radikale er præget af konflikt om indretningen af partiet, og hvor tungt baglandets stemmer skal veje.

En længerevarende konflikt om kernen i De Radikale er blusset op på partiets landsmøde i weekenden.

Centrale figurer i partiets organisation er i åbenlys konflikt om indretningen af partiet.

Den tidligere landsformand Mikkel Sarbo åbnede landsmødet med en appel i Politiken lørdag morgen til, at partiets struktur må moderniseres væk fra at være styret af et vidt forgrenet netværk af lokalforeninger, så partitoppen og folketingsgruppen kan styrkes.

Men flere baglandsrøster er imod. Det gælder blandt Rune Christiansen, der er medlem af hovedbestyrelsen, og som sidste år tabte valget om at blive næstformand.

På landsmødet går Rune Christiansen på talerstolen. Her giver han en parodi på en hurtigt manøvrerende folketingsgruppe, der kan skifte retning ud fra en formands forgodtbefindende, og som ikke er tynget af et tungt bagland med omfattende medlemsdemokrati.

Det er ikke et eksempel til efterfølgelse, betoner han.

- Vi har set, hvad der sker, når man laver den slags partier. Det er ikke nogen stor succes.

Efter Rune Christiansens tale går Mads Bondo Dydensborg, medlem af hovedbestyrelsen, på scenen og bekræfter, at der tales om Moderaterne.

Han understreger, at det radikale bagland er mere end blot et heppekor, hvis ”vigtigste funktioner er at klikke ja på sociale medier”.

De to er kritikere af Mikkel Sarbos strategi for partiet, og de er dybt uenige i hans indlæg i Politiken.

Rune Christiansen fremhæver i sin tale på landsmødet, at det reelle Radikale er fællesskabet med over 100 lokale folkevalgte og 6000 aktive medlemmer.

Og mens en partileder i gennemsnit sidder to valgperioder i Folketinget, er De Radikale 119 år gammelt.

- Vi er mere end dem, der nu bliver valgt i dag og i morgen, så meget som vi holder af dem, siger han.

Medlemsdemokratiet er i hans optik det, der gør et parti stabilt og eviggyldig.

- Vi er det fællesskab, der er partiet, og som også skal være der i morgen, om 10 og om 50 år. Det skal vi altid værne om og glæde os over, siger Rune Christiansen.

Mikkel Sarbo og Rune Christiansen har i løbet af det seneste år været involveret i en løbende konflikt. Sarbo måtte tidligere på året trække sig som landsformand.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Langt flere end ventet er på seniorpension Ordningen for seniorpension er langt mere populær end ordningen for Arne-pensio... Læs mere
Novo Nordisk ramt af største aktienedtur siden 2002 Skuffende data for vægttabsmidlet Cagrisema sendte Novo Nordisk-aktien ned med ... Læs mere
Grønlands regering skal udpege kandidat som arktisk ambassadør Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) ser frem til at kunne udnævne en ark... Læs mere
Analytiker om kursreaktion: Novo er stadig konkurrencedygtige Den voldsomme kursreaktion på Novos seneste forskningsresultater kan være en o... Læs mere
Tur over mulig bro mellem Als og Fyn vil tage syv minutter i bil Det vil koste 22 milliarder kroner at anlægge en fast forbindelse mellem Als og... Læs mere