De Radikale vil gå til forhandlingerne om den grønne trepart med ønsker om at få etableret faste kontrolmekanismer.
Det skal sikre, at planerne for mere skov, natur og biodiversitet samt mindre landbrugsjord kan blive en realitet.
Sådan siger politisk leder Martin Lidegaard på partiets landsmøde i Nyborg.
- Jeg er bekymret for visionen i den aftale, og om vi rent faktisk kan implementere det, hvis ikke vi får nogle lidt stærkere håndtag til det.
Da aftalen om den grønne trepart blev præsenteret i juni, betonede parterne bag, at den var balanceret ned til det mindste komma.
Lars Løkke Rasmussen, der som formand for Moderaterne var med til at forhandle aftalen færdig, betonede, at Folketinget ikke kunne forvente at pille meget ved aftalens indhold.
Fredag begyndte forhandlingerne efter sommerferien, hvor partier enkeltvist kunne mødes med regeringen.
Trods Løkkes ord om, at aftalen er en delikat afvejet sag, forventer Martin Lidegaard en politisk proces før en eventuel vedtagelse.
- Aftalen er jo bare bogstaver på et stykke papir, hvis ikke der er nogen partier, der træder ind og sikrer, at vi får den regulering og de håndtag ind i aftalen, der skal til, for at den bliver til virkelighed, siger han.
Partiet har dog en vis erkendelse af, at det ikke er realistisk at ændre på de grundlæggende strukturer i aftalen som eksempelvis niveauet på den nye CO2-afgift på landbrugets udledninger.
Her har Radikale gennem årene slået hårdt på behovet for en høj CO2-afgift, gerne i samme størrelsesorden som industrien, der er pålagt en på omkring 750 kroner per ton CO2.
Men det ser umuligt ud, nu hvor trepartsaftalens højeste afgiftsniveau effektivt er på 375 kroner efter fradrag.
- Vi havde gerne set en højere afgift, og vi havde også gerne set den hurtigere indfaset, end det, der er lagt op til nu. Men vi skal selvfølgelig også kunne tælle til 90 mandater, siger Martin Lidegaard.
Kilde: /ritzau/