Der skal laves politik på baggrund af S-udlændingeordfører Frederik Vads udtalelser om tilfælde af på overfladen velintegrerede indvandrere, der i det skjulte modarbejder danske værdier.
Frederik Vad siger, at fagpersoner for det første skal være bedre klædt på til at imødegå, når de oplever, at indvandrere modarbejder danske værdier. Og for det andet skal problemet dokumenteres bedre:
- Der er endnu ikke konkret politik bag det, men det er den vej, vi kommer til at bevæge os ned ad.
Vad er kommet i vælten, efter at han tidligere i april udtalte, at udlændinge, der både har uddannelse og job, i nogle tilfælde modarbejder danske værdier.
Det har fået en række S-medlemmer, herunder ti byrådsmedlemmer, til at klage til hovedbestyrelsen over ham i et brev, har DR kunnet berette.
Frederik Vad siger, at nok har reaktionen været voldsom, men det understreger, hvor vigtig debatten er.
Spørgsmål: I vil skabe grundlag for mere dokumentation. Vil det sige, at de ting, du har sagt, ikke er på baggrund af dokumentation?
- Der er masser af dokumentation derude, men der er en tavshedskultur, der gør, at det er svært at skabe et samlet overblik kvantitativt.
- Der er masser af eksempler fra fagpersoner og journalister, der har været fremme i den offentlige debat. Jeg kan nævne en masse forskellige eksempler. Så der er ingen tvivl om, at vi har at gøre med et problem.
Frederik Vad sammenligner problemet med MeToo i den forstand, at der her først var tale om vidnesbyrd fra kvinder, der havde oplevet krænkelser, og siden kom der dokumentation for sagerne.
Ifølge ordføreren er det en oplagt sammenligning med de problemer, der ifølge ham og S findes. Forskellen er, siger Vad, at mens den kreative klasse omfavnede MeToo-bølgen, står den i opposition til denne sag.
Spørgsmål: Med det, du siger, vil der vel altid være en form for mistanke - uanset hvor velintegreret man er?
- Nej, det, mener jeg, er forkert. Det er primært mænd, der udførte handlinger, som førte til MeToo. Er alle mænd så under mistanke for at være potentielle krænkere? Det er de jo ikke.
- Vi bliver nødt til i et klogt og åbent samfund at kunne adskille de her ting, siger Frederik Vad.
En af de utilfredse er Musa Kekec (S) fra kommunalbestyrelsen i Ballerup Kommune. Han overvejer at melde sig ud.
Han går lige nu og venter på svar fra hovedbestyrelsen på brevet. Men han siger til Ritzau, at tingene peger i retning af en udmeldelse af partiet.
- Indtil videre - baseret på de udmeldinger, der er - tyder det i den retning, det er korrekt.
- Vi er flere, der er klar til at træffe den beslutning, hvis ikke der er lydhørhed, siger Musa Kekec.
En anden, der offentligt har luftet utilfredshed, er byrådsmedlem i Ishøj Kommune Erkan Yapici.
Han oplyser dog i en sms, at han ingen intentioner har om at melde sig ud af Socialdemokratiet.
Kilde: /ritzau/