Socialdemokratiet stemmer tirsdag imod et lovforslag fra SF om en mærkeordning af retoucherede reklamefilm og -billeder, der oprindeligt var fremlagt af partiet selv.
Det fortæller forbrugerordfører Karin Graasted (S) til Ritzau.
- Vi er helt enige i den problematik, som SF adresserer, men vi kommer til at stemme imod.
- Grunden til, at vi stemmer imod, er, at vi er midt i en tilbundsgående undersøgelse af markedsføringsreglerne. Den har vi behov for at afvente et resultatet af, fordi vi tror, at det kommer til at betyde, at flere af dem, der bør være underlagt den her lovgivning, er med, siger hun.
Det er ifølge ordføreren blandt andet influencere, som man vil være sikker på, at lovgivning også er gældende for.
Men ifølge senioradvokat hos Bech Bruun Nilas Monberg kan det nuværende lovudkast for mærkekravet godt ramme influencere.
Det skyldes blandt andet, at Forbrugerombudsmanden for nylig udtalte, at influencerne er en virksomhed i sig selv. Derfor hører deres indhold under markedsføringsloven.
- Hvis influencere laver reklamer om sig selv, hvor de selv indgår og har retoucheret deres kroppe eller ansigter på en måde, som er omfattet af lovgivning, så kan der potentielt være krav om, at de skal mærke billedet på samme måde som en virksomhed, der bruger en model i en reklamefilm, siger han.
Socialdemokraterne søger ifølge Karin Gaarsted også svar på, hvordan man kan slå hårdest muligt ned på retouchering inden for EU-rettens rammer.
Så snart det er undersøgt, vil regeringen selv fremlægge et lignende lovforslag.
Men den forklaring holder ikke, siger Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), der er landdistriktsordfører for SF og en af dem, der har fremlagt forslaget.
- Det er jo blevet afklaret, hvad man kan inde for EU-rettens rammer, da Socialdemokratiet fremlagde lovforslaget i 2022. Derfor forstår jeg ikke begrundelsen, og jeg synes helt ærligt, at det her et svigt af børn og unge.
Hun nævner, at Socialdemokratiet desuden kunne kigge mod Frankrig, der har en lignende mærkeordning.
- Det er meget, meget mærkeligt, at man har fremsat et lovforslag, som lige pludselig ikke længere er godt nok.
- Det lugter jo af, at man har et problem med, at SF har fremsat det, og derfor løber man nu fra sit eget lovforslag, fordi man selv vil stå for det, siger Karin Lorentzen Dehnhardt.
/ritzau/
Kilde: