Søren Gade (V) har længe undret sig over de mange udvalg i Folketinget og ønsket at nedbringe dem, siden han tiltrådte posten som tingets formand i 2022.
Problemet er, at der er for mange udvalg til, at politikerne kan nå at deltage i møderne, hvilket skaber frustration og går ud over lovgivningsarbejdet.
Det vil nævne, når han holder sin tale i forbindelse med Folketingets åbning tirsdag.
- Det ender med, at folketingspolitikere sidder i for mange udvalg til, at de kan være til møderne. Når møder ligger tirsdag, onsdag og torsdag, så findes der ikke så mange timer, at møderne er adskilt i tid og rum, siger Søren Gade.
Siden 2005 er antallet af faste udvalg vokset fra 24 til 30 trods ambitionen om det modsatte, og politikerne har et langt højere antal udvalgsposter end i andre nordiske lande.
Mens antallet af udvalgsposter i Danmark er 4,6 pr. medlem, er tallet 0,73 i Sverige og 1 i Norge.
Gade ser ikke for sig, at Danmark kommer ned på samme antal som i Sverige og Norge. Men vil være tilfreds, hvis Danmark ender på omkring 20, hvor Norge har 12 og Sverige har 15.
Hans ambition er at nå en politisk aftale i den kommende folketingssamling. Planen er at få administrationen i Folketinget til at lave liste over, hvornår møderne ligger.
Han medgiver, at man ikke vil kunne undgå møder, der ligger oveni hinanden.
- Men det smukke er, at så ved man det efter valget, så kan gruppeformændene se, hvornår udvalgsmøderne ligger, og så kan gruppeformændene lade være med at tildele politikerne møder, hvor de ligger oveni hinanden, siger Gade.
Han lægger op til, at det først skal træde i kraft efter et folketingsvalg.
- Det er svært at tage noget fra folk, der har fået. Der er 30 formænd og næstformænd, og der er ingen grund til at lave om på det nu. Efter næste valg starter man på en frisk igen, siger han.
Spørgsmålet er, om det vil mindske arbejdet.
- Arbejdet, der skal laves, vil være det samme. Hvis du sidder i tre udvalg, som har møder på samme tid, kan du ikke være tre steder på én gang. Vi skal minimere risikoen for, at folk føler, at de ikke slår til, siger Gade.
Han taler også for at skære i antallet af medlemmer i udvalgene.
- I gamle dage havde vi faste medlemmer og suppleanter. Det kunne man opfinde igen. I stedet for 29 faste medlemmer kunne man have 19 og ti suppleanter, hvor der er et andet pres på suppleanter, siger Gade og nævner observatører som en anden mulighed.
/ritzau/
Kilde: