Politik

tir, 19 mar 2024

Statsministeren erkender større fokus på udenrigspolitikken

Den danske statsminister gør sig bemærket på den internationale scene, her i Nuuk med EU-formand Ursula von der Leyen. (Arkivfoto).
Leiff Josefsen/Ritzau Scanpix Den danske statsminister gør sig bemærket på den internationale scene, her i Nuuk med EU-formand Ursula von der Leyen. (Arkivfoto).

Kritikken er begyndt at ramme Mette Frederiksens udenrigspolitiske engagement.

Men det er en nødvendighed, at statsministeren er mere til stede på den internationale scene, forklarer hun.

- Det, at jeg har et stærkere udenrigspolitisk engagement, er ikke noget, jeg kan vælge til. Jeg ville simpelthen ikke passe mit arbejde og varetage Danmarks og Vestens interesser, hvis jeg ikke gjorde det, siger hun.

I den seneste tid har Mette Frederiksen gjort sig bemærket med flere ture til Ukraine, topmøde i Paris, indvielse af en våbenfabrik i Tyskland med forbundskansler Olaf Scholz og åbning af et EU-kontor i Grønland med EU-formand Ursula von der Leyen.

Højrefløjen i Folketinget kritiserer hende for at være fraværende i dansk politik, mens internationale analyser nævner statsministeren som kandidat til internationale topposter.

- Der er enormt mange billeder af statsministeren rundtomkring sammen med von der Leyen og andre på den internationale scene. Men hun har ikke travlt med at diskutere på den nationale dagsorden. I debatten om en CO2-afgift hører vi ikke meget til hende, sagde Susie Jessen, politisk ordfører i Danmarksdemokraterne, til Politiken forleden.

Statsministeren afviser, at hun negligerer den nationale del af arbejdet.

- Jeg er ikke længere væk fra den danske scene. Jeg er lige så meget på de nationale dagsordener, som jeg altid har været. Jeg har bare lagt meget oveni den almindelige kalender.

Mette Frederiksen påpeger, at hun i den seneste tid har stået i spidsen for regeringens ældreudspil, ligesom hun betragter debatterne om organdonation og fertilitetshjælp som stærke indenrigspolitiske samtaler.

Men hun undrer sig over, at snakken om de nævnte emner hurtigt er forsvundet igen.

- Jeg valgte selv at bruge min del af nytårstalen på at tale om fertilitet. Det er et kæmpe sundhedspolitisk problem for mange danskere. Det forsvandt hurtigt fra den nationale dagsorden, siger Mette Frederiksen.

Udenrigspolitiske dagsordener fylder bare mere i den offentlige debat, end det har gjort i de godt tyve år, Mette Frederiksen har været på Christiansborg. Hun kan nærmest ikke huske, hvornår hun sidst har mødt journalister, uden at der har været talt udenrigspolitik.

- Sådan var det ikke tidligere. Og det er kun godt, for det gode ved den danske befolkning er, at de er vanvittigt godt oplyst og følger med.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Norwegian-overskud skrumper trods omsætningsfremgang Norwegian øgede omsætningen med 36 procent i andet kvartal i år. Nettoresulta... Læs mere
Erhvervsminister skal forholde sig til turistskat i København På Københavns Rådhus er der udarbejdet fire modeller for en særafgift for tu... Læs mere
Faldende inflation i USA kan betyde lavere rente på danske boliglån Inflationen i USA er faldet fra 3,3 procent til 3,0 procent fra maj til juni, og... Læs mere
Danmark skal bidrage til en million angrebsdroner til Ukraine Koalitionen ledet af Letland, Storbritannien og Ukraine skal sikre en million an... Læs mere
Sommerhuspriserne når højeste niveau i 13 år Ifølge Boligsidens markedsindeks var sommerhuspriserne i juni på deres højest... Læs mere