Politik

tir, 19 mar 2024

Troels Lund truer med at opsige forsvarsforlig over værnepligt

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) taler dunder mod partier og truer med at opsige forlig i spørgsmål om ligestillet værnepligt. (Arkivfoto).
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) taler dunder mod partier og truer med at opsige forlig i spørgsmål om ligestillet værnepligt. (Arkivfoto).

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) siger, at en opsigelse af forsvarsforliget i sidste ende kan blive konsekvensen, hvis Liberal Alliance og Danmarksdemokraterne står fast på modstanden mod lige værnepligt for kvinder og mænd.

- Det her er en fuldstændig afgørende prioritet for regeringen, siger Troels Lund Poulsen under et møde på Ramstein-basen i Tyskland om Vestens militære støtte til Ukraine.

Han håber, at "fornuften rammer" de to partier.

- Men det er ikke sådan, at de får lov til at sidde og blokere for, at vi kan investere i de nødvendige kapaciteter, siger han.

Troels Lund Poulsen kommer særligt med en hård kritik af Liberal Alliance, som i det hele taget er imod værnepligt, og i stedet ønsker en værneret.

- Med de markeringer, Liberal Alliance kommer med, synes jeg, det tegner til, at de vil sætte sig uden for politisk indflydelse og dermed også være villige til ikke at støtte op om den fælles sikkerhed, der er fuldstændig afgørende for Europa.

Troels Lund Poulsen siger, at det i "bund og grund viser, at det ikke er et regeringsdueligt parti".

- Jeg vil gerne gøre det fuldstændig klart: Det, der handler om værnepligt, og det, der handler om kapaciteter, hænger sammen, siger forsvarsministeren.

Liberal Alliances forsvarsordfører, Carsten Bach, sagde i sidste uge, at partiet holdt fast i sin politiske holdning, uagtet at regeringen var kommet med et udspil om ligestillet værnepligt.

Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg, var en smule mere blød i udtalelserne, da hun blev spurgt, om hun ville nedlægge veto i forhandlingerne.

- Vi er i hvert fald ikke tilhængere af kvindelig værnepligt. Vi er jo ikke et ultimativt parti. Men lad os nu se, hvad der kommer til at ske, og hvad der er op og ned i det her, sagde hun.

Samme toner gentager hun tirsdag efter Troels Lund Poulsens melding. Hun afventer forhandlingerne, lyder det.

- Lad os nu lige se, siger Inger Støjberg.

Troels Lund Poulsen henviser til, at der i sommeren 2023 blev lavet en aftale med tre elementer på bordet, som alle var enige om: Længere værnepligt, mere robust værnepligt og værnepligt med mere ligestilling.

- Jeg synes, det er en trist melding, Liberal Alliance er kommet med her, for i bund og grund er de ved at isolere sig i forhold til den brede forsvarsaftale, vi har, siger forsvarsministeren.

Spørgsmål: Kan "mere ligestilling" ikke også være at gøre det frivilligt for begge køn?

- Det, mener jeg ikke, er den vej, vi skal gå. Det er fuldstændig afgørende nu, at vi får en mere robust værnepligt, og det kommer også til at betyde, at kvinder og mænd kommer til at aftjene værnepligt.

Spørgsmål: Men kan man fortænke Liberal Alliance, hvis de læser det sådan i forsvarsforliget?

- Man kan diskutere meget, og det kommer vi også til at gøre efter påske, siger Troels Lund Poulsen.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Frederiksen satser på snarlig aflivning af rygter om EU-job Mette Frederiksen (S) mødes mandag med EU-regeringschefer. Hun håber på hurti... Læs mere
Bødskov vil undgå containerkirkegårde i havet med skærpede krav Før jul tabte et Mærsk-skib 46 containere i Nordsøen. Nu vil erhvervsminister... Læs mere
Fem milliarder skattekroner er på vej tilbage til boligejere I alt 11,3 milliarder kroner skal retur til boligejere, der har betalt for meget... Læs mere