Pressemeddelelse

man, 21 aug 2023

8 ud af 10 danskere forventer, at deres job bliver påvirket af kunstig intelligens

Mads Nørgaard Madsen, leder af PwC’s konsulentforretning og ekspert i it og cybersikkerhed.

Pressemeddelelse

21.8.2023 | PwC

84 % af danskerne i arbejdsstyrken forventer, at deres job vil blive påvirket af kunstig intelligens inden for de næste 5 år, men kun 8 % er bekymrede for at miste deres job til kunstig intelligens. Hver fjerde peger dog på omskoling eller videreuddannelse som en nødvendighed for at kunne beholde sit job. Det viser en ny undersøgelse fra PwC om danskernes holdning til kunstig intelligens.

Ifølge undersøgelsen forventer hver fjerde dansker i arbejdsstyrken endda i høj eller meget høj grad, at deres job vil blive påvirket af kunstig intelligens inden for de næste 5 år, men kun et fåtal er bekymrede for at miste deres job til kunstig intelligens (AI). Det viser en ny undersøgelse fra PwC, som i samarbejde med Epinion har analyseret over 1.400 danskere i arbejdsstyrken. 

“Undersøgelsen viser, at langt de fleste danskere på arbejdsmarkedet vurderer, at kunstig intelligens vil påvirke deres job, men de fleste er ikke nervøse for, at AI vil overtage deres job. Danskerne giver således udtryk for, at fordelene ved kunstig intelligens særligt kommer til udtryk på arbejdsmarkedet,” siger Mads Nørgaard Madsen, leder af PwC’s konsulentforretning og ekspert i it og cybersikkerhed, og henviser til, hvilke fordele og ulemper danskerne ser ved kunstig intelligens: 

Automatiserede rutineopgaver i arbejdet og frigjort mere tid (64 %), færre menneskelige fejl i arbejdet (51 %) og forbedret diagnosticering og behandling af sygdomme (46 %) udgør ifølge danskerne de tre største fordele. Når det kommer til ulemperne og farerne ved kunstig intelligens, er danskerne mest bekymrede for kriminelle handlinger (66 %) som fx cyberangreb, misbrug af personlige data (64 %) og spredning af falske nyheder (63 %).

“Danskerne peger på en række fordele ved kunstig intelligens, men også på en række ulemper, som tydeligt understreger behovet for at styrke den digitale sikkerhed i takt med den øgede brug af de nye teknologier. Det bliver helt afgørende, at alle har et basalt kendskab til og forståelse af teknologierne, hvis vi for alvor skal have glæde af de positive elementer ved kunstig intelligens,” fortæller Mads Nørgaard Madsen og henviser til, at Europa-Parlamentet onsdag den 15/6 vedtog oplægget til den kommende lovgivning (AI Act) om kunstig intelligens.

Nogle brancher er hårdere ramt end andre

Undersøgelsen viser desuden, at der er store brancheforskelle, når det gælder frygten for at miste sit job til kunstig intelligens. Hele 7 ud af 10 danskere, der er beskæftiget i informations- og kommunikationsbranchen, forventer således, at kunstig intelligens vil effektivisere og berige deres arbejdsliv, men også flere i den branche (17 %) er bekymret for at miste deres job til kunstig intelligens. Til sammenligning er det blot 4 % af danskerne inden for offentlig administration, undervisning og sundhed, der er bekymret for at miste deres job.“Kunstig intelligens kommer til at påvirke samfundet og særligt arbejdsmarkedet vil være under forandring. På sigt forventer vi, at joblandskabet vil ændre sig, og derfor er det vigtigt, at man omstiller sig og tilegner sig nye kompetencer. Flere skal løfte deres digitale forståelse og kunne bruge deres kompetencer i et digitalt miljø, fx at kunne analysere og strukturere data og dataprocesser. Det er en nødvendighed for at kunne imødekomme skiftende krav på arbejdsmarkedet,” siger Mads Nørgaard Madsen.

Omskoling eller videreuddannelse

Ifølge undersøgelsen svarer 46 % af danskerne i arbejdsstyrken, at de allerede har eller kommer til at tilegne sig mere viden om kunstig intelligens for i højere grad at kunne anvende kunstig intelligens i deres arbejde, og hver fjerde peger på omskoling eller videreuddannelse som en nødvendighed for at kunne beholde sit job. 

Det er positivt, at så mange danskere allerede har tilegnet sig ny viden om kunstig intelligens og således omfavner den nye teknologi. Det er vigtigt, da kunstig intelligens uden tvivl vil revolutionere arbejdsmarkedet. For nogle jobfunktioner vil kunstig intelligens være et redskab, der effektiviserer og frigiver tid, mens det for andre jobfunktioner kan overtage særlige opgaver, fx tekstgenerering, programmering, kundeservice eller sagsbehandlingsopgaver,” afslutter Mads Nørgaard Madsen.

Om undersøgelsen

I samarbejde med Epinion har PwC analyseret 1.435 danskere i arbejdsstyrken og deres holdning til kunstig intelligens. Respondenterne udgør et repræsentativt udsnit af danskerne og består af 680 mænd og 755 kvinder. 39 % af respondenterne er mellem 18-34 år, 43 % er mellem 35-55 år, og 18 % er 56 år eller derover. Epinion har fra 10/5 2023 til 24/5 2023 indsamlet data.

Andre læser også

Løkke erkender at have gennemført skadelig politik for havmiljøet Lars Løkke foreslår redningsplan for havmiljøet i EU og erkender, at egen lan... Læs mere
Ryanair-topchef er klar til at sænke priser for at fylde fly Ryanair har tjent rekordmeget i 2023/2024. Sommerpriser er afhængige af bestill... Læs mere
Tidligere DF-profil vil i byrådet i Kolding for partiet Moderaterne Vi flytter os alle sammen gennem livet, siger Jørn Dohrmann, der har skiftet DF... Læs mere
Nyt lavpunkt: Venstre får laveste Voxmeter-måling hidtil I en ny meningsmåling, Voxmeter har foretaget for Ritzau, står Venstre til at ... Læs mere
Minister vil gøre landbrugsjord til skov som en del af trepart Klimaminister Lars Aagaard (M) vil slå to fluer med et smæk, når landbrugets ... Læs mere