Pressemeddelelse

tor, 29 jun 2023

AP Pension finansierer udvikling af Better Energy solcelleparker i Polen for stort millionbeløb

AP Pension finansierer udvikling af Better Energy solcelleparker i Polen for stort millionbeløb

Pressemeddelelse

29.6.2023 11:00:00 CEST | Better Energy

AP Pension har netop indgået en låneaftale med Better Energy på 65 millioner euro. Med lånefinansieringen fra AP Pension kan Better Energy finansiere fem solcelleparker i Polen på en samlet kapacitet på 237 MW. AP Pension forventer, at aftalen vil levere et stabilt afkast til selskabets kunder.

Solcelleparkerne, som alle er nettilsluttet eller tæt på, forventes at producere nok strøm til at dække elforbruget for, hvad der svarer til omkring 120.000 polske husstande.

Med en lånefinansiering på 65 millioner euro - omkring 484 millioner kroner - har AP Pension indgået en aftale med den danske virksomhed Better Energy, der med låneaftalen kan finansiere omkostningerne ved at etablere fem solcelleparker i Polen.

Aftalen er endnu et eksempel på, at AP Pension investerer og viser tillid til den vedvarende energisektor i Danmark, og chef for Alternative Investeringer, Helle Ærendahl Heldbo, forventer at aftalen vil levere et stabilt afkast til gavn for pensionsopsparerne i selskabet:

”Lånefinansieringen til Better Energy er for os i AP Pension en langsigtet investering, der vil være med til at levere et stabilt afkast til vores kunder. Samtidig vil mange af vores kunder forhåbentlig glæde sig over, at deres pensionsmidler arbejder aktivt for den grønne omstilling. Denne investering er for AP Pension endnu et skridt på vejen til at indfri vores ambition om at have investeret 18 procent af den samlede formue grønt i 2025 og 25 procent i 2030, siger Helle Ærendahl Heldbo, der samtidig oplyser, at 16,5 procent af selskabets investeringer ved udgangen af 2022 var grønne.

Denne type af låneinvesteringer til grønne projekter er et sjældent syn i pensionssektoren, men for AP Pension kommer aftalen i kølvandet på en lignende låneinvestering på omkring 358 millioner kroner i syv solcelleparker i Portugal annonceret i maj måned i år.

”Vi ser det som en oplagt investeringsmulighed, hvor vi får flere stærke investeringer i vedvarende energi i porteføljen. Samtidig ser vi denne type investeringer som et godt supplement til traditionelle likvide investeringer, da de er kendetegnet ved at have lav risiko og lav korrelation med likvide markeder. Vi er stolte over at være med til både at innovere, udvikle og implementere denne slags lånefinansieringer direkte til grønne projekter, forklarer Helle Ærendahl Heldbo.

Better Energy glæder sig over, at AP Pension sætter pensionsmidler i spil til fordel for den grønne energiomstilling.

”AP Pension har gennem hele processen vist, at de forstår behovene for os som vedvarende energiselskab og vist en vilje til at gøre en reel forskel gennem deres investeringer, siger Christoffer Larsen, EVP, Investments i Better Energy. ”Det er lovende at se danske pensionskasser arbejde tæt sammen med vedvarende energiprojekter og investere i muligheder, der hjælper med at skalere produktion og forsyning af grøn elektricitet i hele Europa.”

Drivkraften bag omstillingen til vedvarende energi i Polen

Det polske energimix domineres i øjeblikket af fossile brændstoffer, hvor mere end 70 % af elektriciteten produceres af kul. Landets behov for at reducere emissioner og en stigning i elpriserne har ført til en eksponentiel stigning i efterspørgslen efter tilgængelig og konkurrencedygtig vedvarende energi. Polen er derfor en oplagt kandidat for grønne investeringer.

”Better Energy har allerede bevist, at de er i stand til at udvikle, bygge og nettilslutte nogle af Polens største solcelleparker. Aftalen kommer til at gavne begge parter og ikke mindst den grønne omstilling, som vi meget gerne vil fortsætte med at bidrage til gennem vores investeringer,” afslutter Helle Ærendahl Heldbo, chef for Alternative Investeringer i AP Pension.

Det forventes, at de fem solcelleparker i Polen vil kunne levere en årlig produktion på cirka 237.000 MWh svarende til elforbruget i cirka 120.000 husstande.

Andre læser også

Danmarks største forsvarsfirma øger salg og indtjening i konfliktår Terma løfter sløret for strategi med ambitionen om at fordoble omsætningen ov... Læs mere
Raoul Grünthal bliver formand i JP/Politikens Hus Lars Munch stopper som formand i JP/Politikens Hus efter få uger. Han bliver fo... Læs mere
Styrelse sender i maj endelige vurderinger for ejerlejligheder Det bliver første gang i cirka ti år, at landets ejere af cirka 300.000 ejerle... Læs mere
Stine Bosse vil erstatte den danske krone med euroen I en valgtest har Stine Bosse erklæret sig helt enig i at erstatte den danske k... Læs mere
Venstres formand vil bruge nyfundne penge på at sænke skatten Troels Lund Poulsen kan ikke forestille sig en aftale i regeringen om brug af r... Læs mere