Pressemeddelelse

tor, 27 apr 2023

Better Energy investerede 2,9 milliarder i grøn omstilling i 2022

Better Energy investerede 2,9 milliarder i grøn omstilling i 2022

Pressemeddelelse

27.4.2023 05:30:00 CEST | Better Energy

Det danske vedvarende energiselskab Better Energy leverede solid fremgang i 2022, hvor kapacitetspipeline voksede til 10 GW. De seneste tre år har selskabet stået for godt halvdelen af al solkraft, der blev opstillet på dansk jord.

Better Energy har netop offentliggjort selskabets integrerede årsrapport for 2022, og den viser en solid vækst. Omsætningen steg til 2,9 mia. kr., og ti solcelleparker blev tilsluttet elnettet i Danmark og to i Polen.

I et år præget af stor usikkerhed og mange udfordringer i de globale forsyningskæder, fremhæver Rasmus Lildholdt Kjær, adm. direktør i Better Energy, sine kollegaer i organisationens integrerede værdikæde:

”Vi har bygget og nettilsluttet rigtig mange parker i løbet af det seneste år, og det, jeg er allermest stolt af, er de mange gode medarbejdere, der er grunden til, at vi er lykkedes med det. I Better Energy har vi fuld kontrol over hele vores værdikæde fra udvikling, indkøb og logistik til konstruktionsfasen og endelig vedligehold, asset management og strømsalg fra vores solcelleparker. I et volatilt marked har den organisering bevist at være både robust og værdiskabende.”

Aktiviteter i 2022

I 2022 nettilsluttede Better Energy 534 MW solcelleparker, svarende til omkring 340.000 danskeres årlige elforbrug. Stigningen i aktivitet afspejles også i antallet af medarbejdere, der steg fra 148 i årets begyndelse til over 264 ved årets udgang.

Selskabet udviklede en ny PPA-løsning, hvor flere virksomheder kan tage grøn energi fra den samme solcellepark gennem separate elindkøbsaftaler direkte med Better Energy. Det betyder, at det ikke længere udelukkende er meget store energiforbrugere, der kan drage fordel af ny og konkurrencedygtig vedvarende energi.

I partnerskabet Impact I med Industriens Pension er 21 solcelleparker i Danmark og Polen nu blevet etableret til en samlet investeringssum på knap 5 mia. kr. og en produktionskapacitet på omkring 1 GW. På baggrund af det succesfulde samarbejde indgik Better Energy og Industriens Pension et nyt partnerskab (Impact II) til en investeringssum på omkring 6 mia. kr.

Better Energy annoncerede ligeledes udviklingsaktiviteter i et nyt nordeuropæisk marked, nemlig Finland.

I 2023 forventer Better Energy at øge aktiviteterne i Danmark, Polen, Sverige og Finland for at tilføje yderligere projekter til en allerede stærk kapacitetspipeline. Antallet af medarbejdere forventes at nå op på omkring 500 personer ved udgangen af ​​2023.

Grønne energiparker med lokal opbakning

I 2022 ansøgte Better Energy om at få lov til at anlægge en solcellepark ved Viuf og Håstrup i Kolding og Vejle Kommune. Samarbejdet mellem de to kommuner og energiselskabet er et eksempel på, hvordan store grønne energiparker kan etableres uden statsstøtte og i tæt samspil med lokalområdet.

”Omdrejningspunktet for en bæredygtig energipark er først og fremmest det gode naboskab, og selvom vi har haft travlt, så har processerne både været inddragende og ordentlige,” forklarer Rasmus Lildholdt Kjær.

Solcelleparken er i netop disse dage i sidste høring før forventet endelig vedtagelse, og borgmester i Kolding Kommune, Knud Erik Langhoff håber, at processen kan tjene som inspiration for andre kommuner:

”Vi har sammen med Better Energy bevist, at det er muligt at sammentænke anlæggelsen af grønne energiparker i tæt samspil med lokale ønsker. Solcelleparker kan etableres ovenpå drikkevandsinteresser, øge biodiversiteten eller bygges på lavbundsjord. Den kommende solcellepark ved Viuf og Håstrup er et godt eksempel på, hvordan grønne energiparker kan åbne landskabet op med mere end 129 hektar til naturgenopretning, gendannelse af vandløb og biodiversitet.”

5,5 millioner danske medejere af grøn energiproduktion

Endelig bød Better Energy i 2022 velkommen til ATP, der med en af årets største investeringer trådte ind som minoritetsejer i selskabet. Investeringen er et led i ATP’s ambition om at styrke udviklingen af grøn, danskproduceret energi og medvirke til den grønne omstilling. Samtidig opfylder investeringen det primære kriterie om at kunne sikre et attraktivt, risikojusteret afkast til medlemmerne.

”Tilbage i 2020 gennemførte vi i Better Energy vores transition fra udvikler til vedvarende energiselskab. Det betyder, at vi beholder ejerskab af egne solcelleparker i partnerskab med andre investorer, og det giver åbenlyst et andet kapitalbehov. Investeringen fra ATP hjælper med at sikre og fastholde momentum i alle vores markeder,” slutter Rasmus Lildholdt Kjær.

Milepæle nået i 2022

I løbet af 2022 nåede Better Energy flere milepæle.

  • I et partnerskab med Industriens Pension (Impact I) er 21 solcelleparker i Danmark og Polen nu blevet etableret til en samlet investeringssum på knap 5 mia. kr.
  • En ny milliardinvestering for forventet 15 kommende solcelleparker blev indgået i et partnerskab med Industriens Pension (Impact II) til en investeringssum på omkring 6 mia. kr.
  • Kapacitetspipeline voksede til mere end 10 GW på tværs af Danmark, Polen, Sverige og Finland.
  • Better Energy har nu mere end 1 GW solenergi under forvaltning.
  • Antallet af medarbejdere steg til 264 ved årets afslutning.
  • Omsætningen steg til omkring 2,9 mia. kr.
  • ATP trådte ind som minoritetsejer i december 2022.

Andre læser også

Danmark følger med i russisk grænsehændelse i Estland Russiske grænsevagter fjernede torsdag bøjer fra Narva-floden, som markerer gr... Læs mere
Danmarks største forsvarsfirma øger salg og indtjening i konfliktår Terma løfter sløret for strategi med ambitionen om at fordoble omsætningen ov... Læs mere
Raoul Grünthal bliver formand i JP/Politikens Hus Lars Munch stopper som formand i JP/Politikens Hus efter få uger. Han bliver fo... Læs mere
Styrelse sender i maj endelige vurderinger for ejerlejligheder Det bliver første gang i cirka ti år, at landets ejere af cirka 300.000 ejerle... Læs mere
Stine Bosse vil erstatte den danske krone med euroen I en valgtest har Stine Bosse erklæret sig helt enig i at erstatte den danske k... Læs mere