Pressemeddelelse

ons, 02 aug 2023

Gamle tandbørster får nyt liv på årets Smukfest

Fra skrald til nye tandbørster

Pressemeddelelse

Husk lige tandbørsten – at smide den til genbrug altså. Sådan lyder opfordringen fra tandbørsteproducenten Jordan, der med et pilotprojekt på årets Smukfest sætter fokus på genanvendelse af plastik.

Brugte og udtjente tandbørster, der har været en tur i glade, øldrikkende festivalmunde, lyder måske ikke som det lækreste, man kan få fat på. Ikke desto mindre er det lige præcis dét, tandbørsteproducenten Jordan vil på årets Smukfest. Forvirret? Så læs mere her. Det handler nemlig om genanvendelighed og at sætte fokus på vores brug-og-smid-plastik-væk-kultur. Og det er her, de gamle tandbørster kommer i spil.

Orkla Care Danmark med mundpleje brandet Jordan opfordrer nemlig gæsterne på årets Smukfest til at smide festivaludtjente tandbørster i en indsamlingsbøtte i stedet for i skraldespanden. Derefter er det målet, at de bliver smeltet om til nye, friske tandbørster, der kan deles ud på Smukfest næste år.  

Formålet er at sætte fokus på, hvor meget plastik fra tandbørster, der ryger direkte i skraldespanden. Et estimat er, at danskerne smider 236 ton* plastik ud om året fra tandbørster alene.

Fra pilotprojekt til festivalgimmick

Ved en festivals afslutning bliver der typisk smidt utrolig meget væk, og der er sat mange initiativer i værk på Smukfest for at reducere det store spild. Eksempelvis bliver knap 80 procent af affaldet på Smukfest genanvendt, og det er en af grundene til, at Jordan og Orkla Care Danmark har valgt Smukfest som platform til at sætte fokus på genanvendelighed af plastik inden for tandbørster.

”Hos Orkla Care Danmark og Jordan arbejder vi på et spændende pilotprojekt under navnet Project Circle, hvor vi vil teste, om man kan genanvende plast fra tandbørster og på den måde sætte fokus på, at flere typer af plastik kan genanvendes. Vi håber, det på en sjov og anderledes måde vil få festivalgæsterne til at tænke sig om en ekstra gang næste gang, de vil smide plastik direkte i skraldespanden,” siger Kiri Vølund, marketing manager hos Orkla Care Danmark.

Farvel til festivalånde

Udover at indsamle gamle, slidte tandbørster kan man også få børstet bisserne grundigt på årets Smukfest. Festivalen og Jordan har nemlig lavet et stort tandbørstningsområde midt inde på festivalpladsen, hvor festivalgængerne kan få bugt med den dårlige festivalånde af tandlægestuderende, der viser, hvordan man børster sine tænder korrekt.

Pilotprojektet med indsamling af tandbørster finder sted under hele festivalen og kan opleves i de forskellige camps i morgentimerne på Smukfest 2023.

* De 236 ton plastik, der smides ud om året i Danmark, er udregnet således:

Greenmatch oplyser, at der på verdensplan i gennemsnit forbruges 2 tandbørster om året svarende til 40 gram plastik årligt. Ganget med Danmarks indbyggertal på omkring 5,9 millioner svarer det til et forbrug herhjemme på 236 ton plastik fra tandbørster alene.

Andre læser også

Antallet af unge uden job og uddannelse er stagneret 6,3 procent af de 15 til 24-årige havde hverken job eller uddannelse i 2023. De... Læs mere
Valgplakater fik kort levetid i København før gerningsmænd rev dem ned Der er tale om plakater fra partier som Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Mod... Læs mere
Messerschmidt vil forlade klimaloven i dag hvis ministeren ønsker det Hvis klimaminister Lars Aagaard er træt af DF i aftalen om klimaloven, er Messe... Læs mere
SF erkender: Plan om Kosovo-fængsel er en dårlig ide Forsøget på at leje fængselspladser i Kosovo er fortsat besværet, og nu er d... Læs mere
Partier opfordrer DF til at forlade klimalov efter trussel Dansk Folkeparti skal være velkommen til at forlade klimaloven, for de bidrager... Læs mere