Pressemeddelelse

man, 08 maj 2023

Indvandrere trækker stor del af jobfremgangen

Indvandrere trækker stor del af jobfremgangen

Pressemeddelelse

8.5.2023 13:06:10 CEST | Dansk Metal

En ny analyse fra Dansk Metal viser, at indvandrere trækker en stor del af jobfremgangen i industrien. Det er en rigtig god nyhed for dansk økonomi, industrien og for dem, der har fået et arbejde.

Industrien har lige nu den højeste beskæftigelse i 13 år. Manglen på arbejdskraft har det seneste år været så stor, at virksomhederne i høj grad kigger mod personer med udenlandsk baggrund. En ny analyse fra Dansk Metal viser, at 80 procent af jobfremgangen det seneste år er trukket af udenlandsk arbejdskraft.

”Det er en fantastisk solstrålehistorie om integration og beskæftigelse i Danmark. Der har i flere år været rift om danske faglærte, og mange steder skal man kigge langt efter ledige medlemmer af Dansk Metal. Derfor er virksomhederne nødt til også at tage dem ind, som måske ikke taler perfekt dansk til at begynde med. Næsten 80 procent af jobfremgangen det seneste år er trukket af udenlandsk arbejdskraft,” siger Dansk Metals cheføkonom Erik Bjørsted.

Heraf er næsten 40 procent personer, som enten har fået asyl, permanent opholdstilladelse, er blevet familiesammenført eller ukrainere, som er flygtet fra krigen. Zoomer man ind på de ikke-vestlige indvandrere, har de trukket mere end 27 procent af jobfremgangen det seneste år i industrien. Stigningen i den udenlandske arbejdskraft i industrien skyldes altså ikke kun, at flere får tilladelse til at komme til Danmark for at arbejde, men også i høj grad at integrationen af indvandrerne fungerer godt – de kommer ganske enkelt i beskæftigelse.

Alene det seneste år er beskæftigelsen i industrien vokset med 6.800 personer, og sammenlignet med tiden før pandemien er beskæftigelsen i dag næsten 18.000 personer højere. Indtil videre er manglen på arbejdskraft i industrien til en vis grad blevet fyldt ud med udenlandsk arbejdskraft, men Dansk Metal advarer mod, at der rundt omkring i verden bliver fortsat større kamp om den faglærte arbejdskraft.

”Den grønne omstilling kræver faglært arbejdskraft overalt i Europa, så hvis vi ikke skifter gear og får uddannet mange flere faglærte herhjemme, så får danske produktionsvirksomheder store problemer, og vi kan heller ikke lave den grønne omstilling i Danmark. Manglen på faglært arbejdskraft er uden sammenligning den største udfordring herhjemme i de kommende år,” siger Erik Bjørsted.

Arbejdsløsheden er meget lav i industrien - den har i lang tid ligget på omkring 1,5 procent. Der er pt. kun ca. 1.100 medlemmer af Dansk Metal, der er arbejdsløse.

Andre læser også

Trods erkendelse og ekstra penge står regeringen fast på store bededag Statsminister erkender, at hun undervurderede modstand mod store bededag, men vi... Læs mere
Salget af børneudstyr får Røde Kors’ genbrugsforretning til at vokse I 2023 havde Røde Kors Genbrug en indtjening på 107 millioner kroner. Det er i... Læs mere
Mette F.: Ukraine kan bruge danske våben på russisk territorium Våben, som Danmark har doneret til Ukraine, må bruges på russisk jord, hvis d... Læs mere
Medie: Siemens overvejer at fyre 550 i Danmark Ifølge Bloomberg News har Siemens Gamesa planer om en større fyringsrunde, der... Læs mere