Pressemeddelelse

man, 12 feb 2024

Næsten hver anden boligkøber er førstegangskøber

Foto : Home

Pressemeddelelser

I landkommuner køber de ofte dobbelt så meget plads som i hovedstadskommuner

Der står en 'debutant' bag næsten hver anden af alle bolighandler. Foto: Palle Skov

De såkaldte førstegangskøbere er i høj grad med til at holde gang i boligmarkedet. Bag næsten hver anden handel står der en debutant som boligejer.

Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik. I 2022 stod førstegangskøberne for 47 % af alle boligkøb.

ejendomsmæglerkæden Home har man nyere tal, som viser, at andelen holder niveau.

En ny kvartalsmåling med ca. 2.000 besvarelser, som analysevirksomheden YouGov har gennemført for Home, viser, at 46 % af dem, der har planer om at købe bolig det næste halve år, oplyser, at de skal købe bolig for første gang.

  • ”Førstegangskøberne er yderst vigtige i forhold til at holde gang i boligmarkedets store flyttehjul. De sørger for at nuværende boligejere kan få solgt og købe en anden bolig,” siger boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen.


YouGovs undersøgelse for Home viser ikke overraskende, at andelen af førstegangskøbere er langt størst blandt de yngre danskere. I gruppen 18-29 år er det hele 79 %, der svarer, de skal købe bolig for første gang, mens andelen blandt de 50-59-årige fx kun udgør 15 %.

Køber mere plads på landetIfølge Danmarks Statistik er der på tværs af landet stor forskel på, hvor mange kvadratmeter bolig, man køber i sin første bolighandel.

Førstegangskøberne køber mindre boliger i hovedstadskommuner. For boliger købt af førstegangskøbere i hovedstadskommunerne var over en tredjedel under 75 kvm, imens godt en tredjedel af førstegangskøbernes boliger i landkommunerne var over 150 kvm.

  • ”I mange landkommuner kan man få et gennemsnitshus til under 1,5 mio. kr., mens en mindre lejlighed i hovedstadsområdet typisk vil koste op mod det dobbelte,” forklarer Homes analytiker om fordelingen.


Ifølge Danmarks Statistik hænger forskellen mellem by og land også sammen med fordelingen af enfamiliehuse og ejerlejligheder i land og by. Der er ikke så mange lejligheder på landet og færre huse i hovedstaden.

  • ”I storbyerne starter man ikke overraskende med at købe en lejlighed, mens det i de mindre byer er almindeligt at købe et hus som sin første ejerbolig,” siger Henrik Hauthorn Jensen.


FAKTA: Om førstegangskøberne på boligmarkedet

  • Gennemsnitsalderen blandt førstegangskøbere er stort set uændret de seneste ti år.

  • Gennemsnitsalderen for førstegangskøbere i 2022 var 35,4 år, mens den var 47,9 år for de øvrige boligkøbere.

  • Næsten 40 pct. af førstegangskøberne var under 30 år.

  • Førstegangskøbere køber typisk bolig sammen. I 2022 blev 59 pct. af de solgte ejerboliger købt af to personer.

  • For bolighandler med mindst én førstegangskøber var andelen med to købere højere (67 pct.), og i de fleste tilfælde var den ledsagende køber også førstegangskøber.

Kilde: Danmarks Statistik

Andre læser også

Frederiksen satser på snarlig aflivning af rygter om EU-job Mette Frederiksen (S) mødes mandag med EU-regeringschefer. Hun håber på hurti... Læs mere
Bødskov vil undgå containerkirkegårde i havet med skærpede krav Før jul tabte et Mærsk-skib 46 containere i Nordsøen. Nu vil erhvervsminister... Læs mere
Fem milliarder skattekroner er på vej tilbage til boligejere I alt 11,3 milliarder kroner skal retur til boligejere, der har betalt for meget... Læs mere