Pressemeddelelse

ons, 08 mar 2023

Nu skal der lagres flere millioner tons CO2 i Nordsøen

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef i Dansk Industri

Pressemeddelelse

8.3.2023 07:00:00 CET | DI - Dansk Industri

I dag lyder startskuddet til verdens første offshore projekt til CO2-fangst og -lagring (CCS). Det sker i Nordsøen, og projektet, med navnet Project Greensand, lanceres i Esbjerg med deltagelse af EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, H.K.H. Kronprins Frederik og klima-, energi- og forsyningsministeren. Den banebrydende teknologi er nødvendig for at Danmark og Europa kan nå sine ambitiøse klimamål, siger DI.

For 50 år siden åbnede Danmark olie- og gashanerne i Nordsøen. Nu bliver trafikken i Nordsøens rørledninger vendt i en grønnere retning, når samme område fremover skal rumme flere millioner tons CO2, som er blevet opfanget fra industrien ved hjælp af CO2-fangstteknologien, CCS (Carbon, Capture and  Storage). Det er et konsortium bestående af Wintershall Dea og INEOS, der står bag begivenheden First Carbon Storage, som er verdens første offshore projekt til CO2-fangst og -lagring henover landegrænser.

- Det er en historisk dag, der vil blive husket som den dag, hvor vi tog et stort og vigtig skridt i klimakampen. CCS er en banebrydende teknologi, der er helt afgørende for at Danmark, Europa og verden kan nå i mål med den grønne omstilling, siger Anne Højer Simonsen, vicedirektør og klimapolitisk chef i DI.

CO2-lagringen i Nordsøen kommer til at foregå 1800 meter under havoverfladen. Det sker ved at man indfanger CO2 fra udledernes skorstene for derefter at transportere det via rør eller på skibe til et lager.

Ifølge Energistyrelsen har Danmark et samlet lagringspotentiale på op mod 22 mia. tons CO2. Det er mellem 400-700 gange mere end Danmarks samlede CO2-udledninger på det nuværende niveau.

- Vi skal have alle løsninger og teknologier i spil for at reducere CO2, hvis vi skal nå vores ambitiøse klimamål i 2025 og 2030. Nu lyder startskuddet til den første lagring af CO2 i den danske del af Nordsøen. Det vækker opmærksomhed i hele verden, og vi skal bruge den opmærksomhed til at vise Danmark frem som grøn frontløber, så Nordsøen ikke bare kan blive Danmarks samlingssted for CCS, men Europas, siger Anne Højer Simonsen.

- Vi har behov for at tage hele Danmarks lagringskapacitet i brug for at udnytte CCS-teknologiens fulde potentiale. Ud over at vi selv kan lagre vores egne CO2-udledninger, vil der også være rig mulighed for at skabe en rigtig god forretning ved at importere CO2 fra udlandet. Danmark kan altså komme til at spille en vigtig rolle i den globale klimakamp, siger Anne Højer Simonsen.

Hvis Danmark skal høste det fulde CCUS-potentiale (Carbon Capture Utilisation and Storage), mener DI, at det er afgørende, at der kommer skub i flere af de CCUS-projekter, som er på tegnebrættet. Det gælder eksempelvis Bifrost projektet, som også skal transportere og lagre CO2 i Nordsøen. Der er i politiske aftaler i alt afsat omkring 36,5 mia. kr. til fuldskala CCUS-projekter fra nu til 2040, og dem skal vi hurtigst muligt udmønte for at nå vores klimamål både på kort og lang sigt.

Derudover skal de endelige lagringstilladelser på plads, og der skal skabes den nødvendige infrastruktur med skibe og rør for at transportere CO2 fra udlederne til lagerfaciliteterne under jorden i Nordsøen eller på land.

Andre læser også

Hundredvis evakueres efter muligt gasudslip i Säpo-hovedkvarter Politi undersøger mystisk lugt i den svenske efterretningstjenestes hovedkvarte... Læs mere
Navalnyjs mor blev stillet ultimatum om sønnens begravelse Navalnyjs mor kræver at blive behandlet i henhold til loven i forbindelse med b... Læs mere
33 indere sigtes for at mangle arbejdstilladelse på byggeplads Efter aktion på byggeplads i Esbjerg i februar er 33 indiske arbejdere sigtet f... Læs mere
Tysk parlament har stemt for legalisering af hash En delvis legalisering af dyrkning og besiddelse af hash bliver gældende fra 1.... Læs mere
Tv-serie om Harry Potter ventes at få premiere i 2026 Warner Bros. Discovery og Harry Potter-forfatter J.K. Rowling mødtes for nylig ... Læs mere