Pressemeddelelse
23.8.2023 | DI - Dansk Industri
Det er en vigtig løftestang til dansk forskning og erhvervsliv, når uddannelses- og forskningsministeren vil arbejde for at afsætte 125 millioner kroner ekstra til rumforskning.
Med dagens melding fra regeringen vil Danmarks samlede bidrag til det europæiske rumagentur (ESA) formentlig stige fra 250 millioner kroner i 2022 til hele 425 millioner kroner i 2024.
Dansk Industri har længe arbejdet for at øge investeringerne i ESA, da rumteknologi spiller en afgørende rolle for udvikling af bl.a. klimaovervågning, navigation og kommunikation, ligesom området gemmer på store eksportmuligheder. De ekstra midler i 2024 falder derfor også i god jord hos Danmarks største erhvervsorganisation.
- Investeringer i rummet er også en investering i fremtidens grønne løsninger. For når Andreas Mogensen nu skal ud på sin anden rummission, så er det sammen med udstyr fra danske virksomheder, der f.eks. skal skabe mere rent drikkevand. Rumteknologi kan kort sagt være med til at forebygge store kriser, og derfor har vi længe efterspurgt flere midler til rumforskning, for det er afgørende for både virksomheder og for samfundet. Regeringen skal derfor have ros for at tage et stort skridt fremad med bevillingen for 2024, som vi håber fortsætter i kommende år, siger Mikkel Haarder, underdirektør i DI.
Penge til ESA kommer solidt retur
Beregninger fra Rambøll har tidligere vist at lande, der investerer i rummet får deres penge solidt igen. Danske virksomheder, som vinder opgaver blandt de frivillige programmer i ESA, øger deres omsætning med 4,5 kr., hver gang vi investerer 1 krone i ESA. Gevinsterne ved dansk rumforskning er derfor store.
- Tallene taler deres tydelige sprog. Investeringer i rumforskning er en god idé for samfund og virksomheder. For det øger vores forståelse af universet, og skaber bedre løsninger, vækst og arbejdspladser ved hjælp af den teknologi, som udvikles til rumfarten. Og så er det vigtigt, at rumforskningen bidrager til at øge interessen for naturvidenskab og teknik. Forhåbentlig vil det betyde at flere unge får øjnene op for de fag, der skal løse menneskehedens udfordringer, lyder det fra Mikkel Haarder.