Sport

fre, 09 aug 2024

Dansk bronzevinders langstrakte statsborgersag vækker kritik

Turpal Bisultanov fik hjælp af Danmarks Idræts-Forbund til en hurtigere sagsbehandlingstid til sit statsborgerskab.
Punit Paranjpe/Ritzau Scanpix Turpal Bisultanov fik hjælp af Danmarks Idræts-Forbund til en hurtigere sagsbehandlingstid til sit statsborgerskab.

Den nyslåede bronzevinder ved OL i brydning Turpal Bisultanov var tæt på ikke at kunne stille op for Danmark på grund af den lange sagsbehandlingstid for tildeling af statsborgerskab.

Sagen får flere politikere til at kritisere, at Danmark stadig har en så langsommelig sagsbehandlingsproces.

Det skriver DR.

Gennemsnittet for behandlingen af statsborgerskabsansøgninger er på 19 måneder.

- Det er alt, alt for lang tid at vente flere år på behandlingen af sin ansøgning. Det er simpelthen pinligt og enormt nedværdigende over for de mennesker, som har brugt tid og penge på at opfylde de mange kriterier. Danmark kan ikke være det bekendt, siger Christina Olumeko fra Alternativet til DR.

Turpal Bisultanov bestod indfødsretsprøven i 2022, hvorefter han blev fortalt, at ventetiden på ansøgningen om statsborgerskab ville tage 22 måneder.

Det ville udelukke hans mulighed for at konkurrere internationalt under dansk flag og kvalificere sig til OL.

Ved hjælp fra Danmarks Idræts-Forbund lykkedes det med ansøgninger om dispensation at få nedsat ventetiden med 14 måneder, og dermed nåede Turpal Bisultanov med til OL, beskriver DR.

Men det er langt fra alle ansøgere, der har den slags hjælp til rådighed.

Derfor retter også Enhedslisten og Foreningen af Udlændingeretsadvokater kritik af ventetiden.

Problemstillingen har ydermere været kendt i årevis, betones det.

I 2012 kritiserede Venstre og SF, at den daværende sagsbehandlingstid var på omkring 16 måneder, skriver DR.

Siden er den gennemsnitlige sagsbehandlingstid steget.

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad erkender, at der længe har været for lang sagsbehandlingstid.

I et svar til DR nævner han dog, at der i øjeblikket behandles flere sager, end der indgives, og at han derfor ikke har planer om nye tiltag.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Afløser for kommunal socialdemokratisk stemmesluger er fundet Karsten Thomsen er mandag blevet udpeget som Birgit S. Hansens afløser som Fred... Læs mere
Stigende fragtrater får Mærsk til at løfte forventninger Mærsk opjusterer og regner nu med et driftsresultat på op mod 39 milliarder kr... Læs mere
Ny strategi skal lokke flere turister til Danmark Dansk turisme skal omsætte for 200 milliarder kroner i 2030. Det er et mål i r... Læs mere
Ministerium får skarp kritik for tilsyn med landbruget I alt to ministerier får kritik for tilsyn med landbrugets udledning af kvælst... Læs mere