Sundhed

fre, 20 sep 2024

Novo Nordisk betaler for flere lægers efteruddannelse

Novo Nordisk står bag fedmemidlet Wegovy og diabetesmedicinen Ozempic. (Arkivfoto).
Hollie Adams/Reuters Novo Nordisk står bag fedmemidlet Wegovy og diabetesmedicinen Ozempic. (Arkivfoto).

Flere læger og sygeplejersker bliver efteruddannet på kurser med fokus på overvægt, der er betalt af medicinalselskabet Novo Nordisk.

Det skriver DR.

Siden 2020 er antallet af sundhedspersoner, der deltager i kurserne, mere end fordoblet. Dengang deltog cirka 400 personer, mens tallet i 2023 lå på omkring 1000 personer.

Det får flere organisationer og professor i evidenssyntese ved Syddansk Universitet Karsten Juhl Jørgensen til at slå alarm.

De betalte efteruddannelser er ifølge Karsten Juhl Jørgensen uhensigtsmæssige, fordi Novo Nordisk har en økonomisk interesse i at fremme salget af fedmemedicin.

- Det er klart, at når Novo presser så hårdt på for at få den her samtale om svær overvægt, så er det jo med til at skabe en bevidsthed om problemet og de mulige behandlinger, som jo også inkluderer Novos behandling, siger han til DR.

Han ser det som skjult markedsføring.

Samtidig mener Karsten Juhl Jørgensen, at sundhedsminister Sophie Løhde (V) bør sikre, at der afsættes nok midler til lægers efteruddannelse, så de ikke er nødsaget til at uddanne sig på Novos regning.

Det er De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, uenig i.

- Lige så længe jeg kan huske, har medicinalindustrien afholdt efteruddannelseskurser for læger, siger han til Ritzau.

- Der kan selvfølgelig være en påvirkning i en eller anden grad, og det kan man ikke se sig helt fri for. Men alternativet ville være, at regionerne skal punge ud med flere midler.

For at finde midler til uafhængige efteruddannelsesforløb frygter Per Larsen, at regionerne i stedet vil skære i omkostninger som personale.

- Set i det lys, har jeg det okay med det her. Og jeg går ud fra, at lægerne også har den integritet, der skal til for at kunne styre det, siger han.

Data tyder dog på, at læger, der deltager i efteruddannelser, der betales af medicinalindustrien, i højere grad afviger fra officielle kliniske retningslinjer end andre læger.

Det fortæller formand for netværket Læger uden sponsor, Mats Lindberg, til DR. Han mener, at det er skadeligt for sundhedsvæsnet.

Det er Karsten Juhl Jørgensen enig i. Han mener også, at det kan påvirke lægers adfærd.

Ifølge Novo Nordisk er det nødvendigt at læger og sygeplejersker samarbejder med virksomheder for at kunne udvikle ny medicin og sørge for, at medicinen bliver brugt korrekt.

Derudover siger Jeppe Thiesen, der er direktør for det danske datterselskab i Novo Nordisk, til DR, at det ikke er Novo Nordisk selv, der afholder kurserne.

I stedet er det faglige eksperter, der sætter kurserne op og definerer rammerne, siger han til mediet.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Langt flere end ventet er på seniorpension Ordningen for seniorpension er langt mere populær end ordningen for Arne-pensio... Læs mere
Novo Nordisk ramt af største aktienedtur siden 2002 Skuffende data for vægttabsmidlet Cagrisema sendte Novo Nordisk-aktien ned med ... Læs mere
Grønlands regering skal udpege kandidat som arktisk ambassadør Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) ser frem til at kunne udnævne en ark... Læs mere
Analytiker om kursreaktion: Novo er stadig konkurrencedygtige Den voldsomme kursreaktion på Novos seneste forskningsresultater kan være en o... Læs mere
Tur over mulig bro mellem Als og Fyn vil tage syv minutter i bil Det vil koste 22 milliarder kroner at anlægge en fast forbindelse mellem Als og... Læs mere