USA står i flammer efter, at millioner af vrede amerikanere i weekenden strømmede ud på gader og pladser over hele landet – og endda i store byer som London og Paris – for at protestere mod præsident Donald Trump og verdens rigeste mand, Elon Musk. Protesterne, der gik under sloganet "Hands Off!", betegnes allerede som historiske.
1400 demonstrationer - 50 stater - Flere lande
Mere end 1.400 demonstrationer fandt sted i samtlige 50 amerikanske stater. Protesterne blev organiseret som en direkte reaktion på, hvad bevægelsen kalder "et fjendtligt kup" mod amerikanske rettigheder og demokratiet.
"Det er nok nu!" lød det igen og igen fra demonstranter, der fordømmer Trump og Musk for at føre politik, der truer millioner af amerikaneres job, sundhed og sikkerhed. Især Musk er i centrum for kritikken på grund af sin ledende rolle i Trump-regeringens såkaldte "Department of Government Efficiency," hvor han har foretaget voldsomme nedskæringer i offentlige programmer og fyret over 121.000 føderalt ansatte.
"De siger, at indvandrerne stjæler vores job, men det er dem, der sender arbejdspladser ud af landet og hyre advokater til at smadre fagforeningerne," sagde demokraten Maxwell Frost fra Florida under en af weekendens største demonstrationer i Washington, D.C. "De siger, at transpersoner er en trussel mod børn, men det er dem, der smadrer vores uddannelsessystem og ignorerer klimakrisen."
Trump-administrationen har allerede rullet afgørende klimaindsatser tilbage og nedlagt vigtige demokrati- og udenrigshjælpeprogrammer. Musk har blandt andet beskrevet USAID – det amerikanske svar på Danmarks udviklingsbistand – som noget, han ville smide "i flishuggeren."
Politikere iblandt demonstranter
Det var ikke kun almindelige borgere, der protesterede. Også prominente politikere gik forrest i demonstrationerne. Den demokratiske kongresmedlem Jamie Raskin sammenlignede Trumps politik med Mussolinis autoritarisme og Herbert Hoovers katastrofale økonomiske politik.
"Vores forfatning starter ikke med 'Vi, diktatorerne'. Den starter med 'Vi, folket'. Ingen moralsk person ønsker en økonomiødelæggende diktator, der kender prisen på alt, men værdien af intet," sagde Raskin til jubel fra demonstranterne.
Magten til folket
I Los Angeles fyldte protesterne gaderne med slagord som "Power to the People", mens skiltetekster med "Hands Off Education" og "Resist, Resist" tydeligt viste frustrationerne over Trumps og Musks angreb på offentlige sektorer.
Stemningen blev flere steder intens. I Lafayette, Indiana, trak en mand endda et gevær mod demonstranter, hvilket satte en streg under, hvor anspændt situationen er blevet.
Politiet måtte gribe ind, men episoden understreger tydeligt den splittelse, som Trump-administrationens aggressive politik har skabt.
Fagforeninger kæmper også imod. "Trump-administrationen ødelægger fuldstændigt offentlige tjenester. De siger, de gør regeringen mere effektiv – men det er en ond vittighed," sagde Randy Erwin, præsident for National Federation of Federal Employees.
For danskere er disse demonstrationer en påmindelse om, hvad der sker, når demokratiet kommer under pres, og rigdom og magt koncentreres hos få personer. Millionerne, der gik på gaden, sender et klart signal til resten af verden: De vil ikke lade milliardærer som Trump og Musk tage magten uden kamp.
"Vi nægter at blive undertrykt. Det handler ikke kun om penge, det handler om magt," understregede arrangørerne bag "Hands Off!"-bevægelsen, der lover flere demonstrationer fremover, hvis ikke politikerne skifter kurs.
Trump har endnu ikke meldt ud om protesterne , men det bliver spændende at læse hvordan Det Hvide Hus ser på de historiske protester.