Udland

lør, 06 apr 2024

Australien vil involvere rådgiver i israelsk efterforskning

Australiens udenrigsminister, Penny Wong, sagde til et pressemøde i forbindelse med et ministermøde med Storbritannien, at Australien selv vil udpege en rådgiver, som skal rapportere tilbage til regeringen om Israels efterforskning af drabet på nødhjælpsarbejdere.
Aap/Reuters Australiens udenrigsminister, Penny Wong, sagde til et pressemøde i forbindelse med et ministermøde med Storbritannien, at Australien selv vil udpege en rådgiver, som skal rapportere tilbage til regeringen om Israels efterforskning af drabet på nødhjælpsarbejdere.

Australien vil udpege en særlig rådgiver, som skal bistå Israel med efterforskningen af hændelsen, hvor syv nødhjælpsarbejdere blev dræbt i et israelsk luftangreb sent mandag.

Det oplyser Australiens udenrigsminister, Penny Wong, lørdag på et pressemøde i den sydaustralske by Adelaide.

- Regeringen udpeger en særlig rådgiver, som vi har bedt israelerne om at samarbejde med, så vi kan få indsigt i processens hensigtsmæssighed.

- Vi vil have fuld tillid til enhver undersøgelses gennemsigtighed og placering af ansvar, og vi fortsætter arbejdet med at opnå det, siger Wong.

Israels forsvar, IDF, afskedigede fredag to officerer og gav to befalingsmænd officielle advarsler, efter at en indledende undersøgelse af sagen konkluderede, at der var sket "alvorlige fejl" og "afvigelser fra procedure".

Wong erkender, at afskedigelserne er et "nødvendigt første skridt", men siger, at hendes regering har fortalt Israel i et brev, at "den umiddelbare respons antyder, at den israelske regering endnu ikke har anerkendt situationen om de syv dræbte nødhjælpsarbejderes alvor".

- Det kan ikke fejes til side, siger Penny Wong.

Den australske kvinde Zomi Frankcom var blandt de syv nødhjælpsarbejdere, som mistede livet i det israelske luftangreb mandag.

Blandt de dræbte var også folk fra Storbritannien og Polen samt palæstinensere og en canadisk-amerikansk statsborger.

De arbejdede alle for ngo'en World Central Kitchen, som leverer mad til civile i konfliktzoner rundt omkring i verden.

Australiens premierminister, Anthony Albanese, sagde tidligere på ugen, at han havde talt med sit israelske modstykke, Benjamin Netanyahu.

Her skulle han ifølge eget udsagn have givet fuldt udtryk for sit lands vrede og bekymring og Zomi Frankcoms død.

Netanyahu har kaldt hændelsen en "tragisk hændelse, hvor israelske styrker utilsigtet gjorde ikke-kæmpende fortræd i Gazastriben".

Kilde: /ritzau/Reuters

Andre læser også

Landbruget ser mulighed for at kunne undgå afgift Landbrug & Fødevarer er glade for aftale om CO2-afgift, mens miljøorganisation... Læs mere
Løkke appellerer til Folketinget: Trepartsaftale er delikat Udenrigsminister mener, at trepartsaftale kan falde, hvis partier i Folketinget ... Læs mere
Fødevareminister: Det koster 1000 arbejdspladser i landbruget Der skal rammes en balance, så der skabes nye job, hvor job i landbruget forsvi... Læs mere
Valgnævn afviser Lars Boje Mathiesens ønsker til partinavn Lars Boje Mathiesens nye parti kommer ikke til at hedde hverken Danmarks Bedste ... Læs mere
Eksperter foreslår ny reform trods rekordhøj beskæftigelse Der har aldrig været flere i job i Danmark, og ekspertgruppe lægger op til den... Læs mere