Udland

fre, 01 mar 2024

Finlands nye præsident varsler en ny æra med Nato-medlemskab

Finlands nye præsident, Alexander Stubb, vinker fra en balkon i præsidentpaladset til de mennesker, der var mødt frem i Helsinki for at markere præsidentskiftet fredag.
Emmi Korhonen/Ritzau Scanpix Finlands nye præsident, Alexander Stubb, vinker fra en balkon i præsidentpaladset til de mennesker, der var mødt frem i Helsinki for at markere præsidentskiftet fredag.

Alexander Stubb er fredag tiltrådt som Finlands nye præsident.

I sin tiltrædelsestale fremhæver Alexander Stubb, at finnerne lever i en usikker tid. Og at landet med sin tiltrædelse i forsvarsalliancen Nato står på tærsklen til en ny æra.

- Nu står vi på tærsklen til en ny periode.

- Militæralliancen og Nato-medlemskabet betyder, at vi tog det sidste skridt ind i det vestlige værdifællesskab, hvilket vores republik mentalt har været en del af gennem hele sin uafhængighed, siger Stubb ifølge Yle.

Finland ansøgte sammen med Sverige om at blive medlem af Nato efter Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022.

I april sidste år blev Finland optaget.

I sin tale fredag siger Stubb videre, at han er klar til at tage "svære beslutninger" for at beskytte Finlands sikkerhed.

Han advarer om, at Ruslands invasion af Ukraine markerede begyndelsen på en ny og farligere tid med splittelse.

Alexander Stubb understreger desuden, at finnerne - uanset truslen udefra - er et "fredselskende folk".

- Den vigtigste opgave for republikkens præsident er at sikre, at freden under alle omstændigheder opretholdes i Finland, siger han i sin tale til parlamentet.

- Jeg lover at gøre det, men hvis tingene spidser til, er jeg også klar til at tage svære beslutninger for at sørge for vort lands sikkerhed, siger Stubb ifølge nyhedsbureauet AFP.

Finland har en lang grænsestrækning mod Rusland, hvilket gjorde det særligt presserende for landet at blive en del af Nato-alliancen, da Rusland iværksatte sin krig i Ukraine.

Stubb aflagde sin ed på både finsk og svensk.

Han er Finlands første finlandssvenske præsident - det vil sige, at han har svensk som sit modersmål - siden Carl Gustaf Mannerheim, der var præsident fra 1944 til 1946.

Stubb er valgt for en periode på seks år.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Norwegian-overskud skrumper trods omsætningsfremgang Norwegian øgede omsætningen med 36 procent i andet kvartal i år. Nettoresulta... Læs mere
Erhvervsminister skal forholde sig til turistskat i København På Københavns Rådhus er der udarbejdet fire modeller for en særafgift for tu... Læs mere
Faldende inflation i USA kan betyde lavere rente på danske boliglån Inflationen i USA er faldet fra 3,3 procent til 3,0 procent fra maj til juni, og... Læs mere
Danmark skal bidrage til en million angrebsdroner til Ukraine Koalitionen ledet af Letland, Storbritannien og Ukraine skal sikre en million an... Læs mere
Sommerhuspriserne når højeste niveau i 13 år Ifølge Boligsidens markedsindeks var sommerhuspriserne i juni på deres højest... Læs mere