Der er ikke opstillet mellemdistanceraketter i Danmark, oplyser Forsvarsministeriet i en udtalelse til Ritzau.
Det sker, efter den russiske præsident, Vladimir Putin, under et møde i Ruslands sikkerhedsråd fredag hævdede, at USA for nylig skulle have sendt mellemdistanceraketter til Danmark.
Ifølge den russiske præsident skulle de påståede mellemdistanceraketter bruges til militære øvelser.
- Nato er en defensiv alliance. Afskrækkelse og forsvar er blandt Natos kerneopgaver, hvilket er nødvendigt i lyset af et aggressivt Rusland, skriver Forsvarsministeriet lørdag eftermiddag og fortsætter:
- Øvelser er en vigtig del af den løbende afskrækkelse. Der er ikke opstillet mellemdistanceraketter i Danmark.
Vladimir Putin uddybede fredag ikke, hvor han havde oplysninger fra, eller hvordan og hvornår raketterne i givet fald skulle være kommet til Danmark.
Den russiske præsident hævdede desuden, at USA har genoptaget sin produktion af mellemdistanceraketter.
Han fortalte, at det kaldte på et modsvar, og at Rusland derfor vil genoptage landets produktion af kort- og mellemdistanceraketter.
Mellemdistanceraketter har en rækkevidde på mellem 500 og 5500 kilometer. De er i stand til at medbringe atomsprænghoveder.
Anders Puck Nielsen, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, fortalte fredag aften, at amerikanerne for nylig har bygget nogle systemer, der er i stand til at skyde med mellemdistanceraketter fra nogle containere på land.
- Lige præcis det her system var på en øvelse på Bornholm i maj måned. Så på den måde har Putin en pointe, sagde militæranalytikeren.
Forsvaret beskrev selv militærøvelsen med den containerbaserede missilplatform tilbage i maj måned i en pressemeddelelse.
- Forsvaret meldte ud, at det var en anden type missiler, der kan nå væsentligt kortere, men det kan russerne jo ikke se.
- Så det er forståeligt nok, hvis de tolker det sådan, at de her systemer er noget, som amerikanerne er villige til at sætte ind i Europa, sagde Anders Puck Nielsen.
Anders Puck Nielsen vurderede desuden, at Putin kom med udmeldingen om raketterne, fordi han gerne vil "puste til frygten for eskalation og våbenkapløb i Europa".
- Han vil gerne have, at Vesten får skylden for en eskalation. Men det handler også om at skræmme de vestlige lande til at holde op med at hjælpe Ukraine, siger han.
Mellemdistanceraketter var forbudt ifølge nedrustningsaftalen INF, der blev indgået mellem USA og det daværende Sovjetunionen i 1987.
Både USA og Rusland satte denne traktat i bero i 2019.
Kilde: /ritzau/