Udland

ons, 24 apr 2024

Iransk rapper dømt til døden for støtte til demonstrationer i 2022

Demonstranter i Lyon i Frankrig gik sidste år på gaden med blandt andet billeder af den fængslede rapper Toomaj Salehi, der på det tidspunkt var fængslet for at have støttet demonstrationerne i Iran i sine sange. (Arkivfoto).
Jean-Philippe Ksiazek/Ritzau Scanpix Demonstranter i Lyon i Frankrig gik sidste år på gaden med blandt andet billeder af den fængslede rapper Toomaj Salehi, der på det tidspunkt var fængslet for at have støttet demonstrationerne i Iran i sine sange. (Arkivfoto).

Den iranske rapper Toomaj Salehi er blevet dømt til døden for at have støttet demonstrationer i Iran i forbindelse med Mahsa Aminis død i 2022.

Det fortæller Salehis advokat til den iranske avis Sharq onsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Den 33-årige Salehi har været fængslet, siden han i oktober blev anholdt for med sine sange at have støttet den bølge af demonstrationer, der brød ud, efter den 22-årige Mahsa Amini i september 2022 mistede bevidstheden i det iranske moralpolitis varetægt.

Amini lå i koma i tre dage før sin død. Hendes død satte gang i omfattende demonstrationer i landet.

Amini var blevet anholdt, fordi hendes hijab ifølge de iranske myndigheder ikke dækkede hendes hår. Hun mistede angiveligt livet, fordi hun var blevet udsat for vold af politiet.

Politiet hævdede dog, at Amini døde af et hjerteanfald.

Salehi var på anklagebænken for at have "medvirket til oprør, forsamling, sammensværgelse, propaganda og opfordring til optøjer", fortæller hans advokat.

Han blev i 2023 idømt seks år og tre måneders fængsel for at have støttet demonstrationerne. Han undgik dengang en dødsdom på grund af en højesteretsdom.

- Afdeling 1 af revolutionsdomstolen i Isfahan håndhævede i et hidtil uset træk ikke højesterets afgørelse og idømte Salehi den hårdeste straf, siger rapperens advokat om den nye dom til den iranske avis Sharq.

Det iranske retsvæsen har endnu ikke bekræftet dommen. Salehi har 20 dage til at anke dommen.

- Vi vil helt sikkert anke dommen, siger Salehis advokat til avisen.

Ifølge nyhedsbureauet AFP blev hundredvis af mennesker dræbt under demonstrationer og uro i månederne efter Aminis død.

Iranske embedsmænd kaldte dengang demonstrationerne for "optøjer" og beskyldte udenlandske modstandere af det iranske styre for at opildne til urolighederne.

Ni mænd er blevet henrettet i forbindelse med retssager relateret til demonstrationerne.

Kilde: /ritzau/Reuters

Andre læser også

Manglende efterspørgsel er den største hæmsko for industrien Erhvervslivet ser fortsat på fremtiden med forsigtig optimisme, selv om humøre... Læs mere
Højere fragtrater sender omsætning i DSV op men overskud falder Uro i Det Røde Hav har sendt fragtrater og DSV's omsætning op. Men indtjening ... Læs mere
Lego-konkurrent øger overskuddet i andet kvartal Mattel landede et overskud på cirka 410 millioner kroner i årets andet kvartal... Læs mere
Politikere får kritik for at bygge smukt i stedet for praktisk Sygehuse bygges med for meget fokus på form og for lidt på funktion, viser eva... Læs mere
Cloudløsning og søgefunktion løfter Alphabets regnskab Googles moderselskab, Alphabet, havde en omsætning på 84,7 milliarder dollar i... Læs mere