Udland

søn, 14 apr 2024

Kilder: De fleste iranske droner over Syrien blev skudt ned

Objekter ses her på himlen over Jerusalem under iransk angreb på Israel.
Ronen Zvulun/Reuters Objekter ses her på himlen over Jerusalem under iransk angreb på Israel.

De fleste af de iranske droner, der natten til søndag fløj gennem syrisk luftrum med kurs mod Israel, blev skudt ned af israelske og amerikanske fly, inden de nåede frem.

Det fortæller to vestlige efterretningskilder til nyhedsbureauet Reuters søndag.

En kilde siger, at det amerikanske luftforsvar opererede fra basen al-Tanf i Syrien samt langs grænsen til Jordan og i det østlige Syrien, hvor der er hundredvis af amerikanske soldater på flere luftbaser.

Dusinvis af missiler og droner fra Iran blev skudt ned over det sydlige Syrien i provinsen Deraa og Golanhøjderne. Også i det østlige Syrien langs grænsen til Irak blev en række missiler og droner skudt ned.

Kilden udtaler sig ikke om, hvorvidt amerikanske militærfly og destroyerskibe, som er udstationeret i Mellemøsten, blev anvendt.

Han beskriver dog reaktionen på det iranske angreb som "nøje forberedt" og baseret på præcise efterretninger om timingen og omfanget af angrebet. Det gælder blandt andet, at der ville blive brugt sværme af droner og missiler.

Iran sendte ifølge Israel over 300 droner og missiler afsted mod israelsk territorie, men de forårsagede kun forholdsvis få skader i Israel, da langt de fleste blev skudt ned af Israel med hjælp fra USA, Storbritannien og Jordan.

Det iranske angreb var et modsvar på et angreb 1. april på et iransk konsulat i Syrien, hvor officerer fra Irans Revolutionsgarde blev dræbt. Iran beskylder Israel for at stå bag.

I forbindelse med søndagens angreb siger efterretningskilder, at Pantsir-luftforsvarssystemer, som Iran betjener fra flere luftbaser i Syrien, ikke havde succes med at skyde nogen israelske fly ned.

En regional efterretningskilde siger, at amerikansk forsvar også hjalp Jordan med at skyde mindst et dusin droner og missiler ned.

Der har søndag også været meldinger om, at iranskallierede Hizbollah skød raketter mod en israelsk base.

Houthierne i Yemen har angiveligt også sendt droner mod Israel. Det melder det britiske sikkerhedsselskab Ambrey.

Kilde: /ritzau/Reuters

Andre læser også

Landbruget ser mulighed for at kunne undgå afgift Landbrug & Fødevarer er glade for aftale om CO2-afgift, mens miljøorganisation... Læs mere
Løkke appellerer til Folketinget: Trepartsaftale er delikat Udenrigsminister mener, at trepartsaftale kan falde, hvis partier i Folketinget ... Læs mere
Fødevareminister: Det koster 1000 arbejdspladser i landbruget Der skal rammes en balance, så der skabes nye job, hvor job i landbruget forsvi... Læs mere
Valgnævn afviser Lars Boje Mathiesens ønsker til partinavn Lars Boje Mathiesens nye parti kommer ikke til at hedde hverken Danmarks Bedste ... Læs mere
Eksperter foreslår ny reform trods rekordhøj beskæftigelse Der har aldrig været flere i job i Danmark, og ekspertgruppe lægger op til den... Læs mere