Udland

lør, 27 apr 2024

Medie: USA tror ikke at Putin direkte beordrede Navalnyjs død

- Hvad angår hr. Navalnyj. Ja, han gik bort. Det er en tragisk begivenhed, sagde Putin efter valgsejr. Her ses han 18. marts på sit kampagnehovedkvarter efter genvalg. (Arkivfoto.)
Natalia Kolesnikova/Ritzau Scanpix - Hvad angår hr. Navalnyj. Ja, han gik bort. Det er en tragisk begivenhed, sagde Putin efter valgsejr. Her ses han 18. marts på sit kampagnehovedkvarter efter genvalg. (Arkivfoto.)

USA's efterretningstjenester tror ikke, at den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj direkte blev beordret dræbt af præsident Vladimir Putin.

Det skriver mediet Wall Street Journal lørdag. Avisen citerer personer med kendskab til sagen.

Ifølge Wall Street Journal-historien mener efterretningstjenesterne ikke, at Putin er fritaget for skyld i forbindelse med sin måske største kritikers død.

Men det vurderes, at Putin ikke har beordret, at Navalnyj skulle dø, da han gjorde.

Den russiske regering har tidligere afvist, at staten var involveret i Navalnyjs død.

Navalnyj, der tidligere er blevet kaldt "Putins værste fjende", blev 47 år.

16. februar faldt den fængslede oppositionspolitiker om i en straffelejr i Sibirien.

Navalnyjs støtter beskylder Putin for at stå bag hans død.

Flere amerikanske efterretningstjenester - blandt andet CIA - mener dog, at Putin ikke beordrede, at Navalnyj skulle dræbes, skriver Wall Street Journal.

Alt sammen bidrager det til at "øge mystikken om omstændighederne om hans død", skriver avisen.

Putin sagde efter sin sejr i det stærkt kritiserede præsidentvalg i marts, at han var gået med til en fangeudveksling, som involverede Navalnyj, inden Navalnyj døde i februar.

- Hvad angår hr. Navalnyj. Ja, han gik bort. Det er en tragisk begivenhed, sagde Putin ifølge nyhedsbureauet AFP.

Nyhedsbureauet Reuters har ikke uafhængigt kunnet verificere historien fra Wall Street Journal.

Den amerikanske vurdering skulle angiveligt være blevet mødt med en vis skepsis blandt nogle europæiske efterretningstjenester.

Den bygger ifølge det amerikanske medie på en blanding af hemmeligholdte efterretninger og en analyse af offentlige data, heriblandt timingen. Nogle kilder peger således på, at oppositionspolitikerens død overskyggede Putins genvalg.

Navalnyj-støtten Leonid Volkov kalder det en "latterlig" idé, at "Putin ikke skulle være blevet informeret eller have godkendt drabet".

Det statsejede russiske nyhedsbureau Tass bringer et citat fra Kreml-talsmand Dmitrij Peskov om Wall Street Journals historie:

- Jeg har set artiklen, siger Peskov til journalister.

- Jeg vil ikke beskrive det som en artikel af høj kvalitet, der fortjener opmærksomhed. Det er blot løse spekulationer. Det lader til, at målet var at give det globale publikum noget at læse i løbet af weekenden.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Norwegian-overskud skrumper trods omsætningsfremgang Norwegian øgede omsætningen med 36 procent i andet kvartal i år. Nettoresulta... Læs mere
Erhvervsminister skal forholde sig til turistskat i København På Københavns Rådhus er der udarbejdet fire modeller for en særafgift for tu... Læs mere
Faldende inflation i USA kan betyde lavere rente på danske boliglån Inflationen i USA er faldet fra 3,3 procent til 3,0 procent fra maj til juni, og... Læs mere
Danmark skal bidrage til en million angrebsdroner til Ukraine Koalitionen ledet af Letland, Storbritannien og Ukraine skal sikre en million an... Læs mere
Sommerhuspriserne når højeste niveau i 13 år Ifølge Boligsidens markedsindeks var sommerhuspriserne i juni på deres højest... Læs mere