Udland

fre, 29 mar 2024

Ni anholdt i Tadsjikistan for mulig forbindelse til Moskva-angreb

Der ligger blomster ved koncertsalen Crocus City Hall efter angreb fredag i Moskva.
Evgenia Novozhenina/Reuters Der ligger blomster ved koncertsalen Crocus City Hall efter angreb fredag i Moskva.

Ni personer, der mistænkes for at have forbindelser til et dødeligt angreb nær Moskva, er blevet tilbageholdt i Tadsjikistan.

Det siger en tadsjikisk sikkerhedskilde til nyhedsbureauet Reuters.

De ni personer blev pågrebet mandag af Tadsjikistans nationale sikkerhedskomité.

De menes også at have forbindelse til Islamisk Stat-Khorasan (IS-K), som har taget skylden for angrebet.

Gruppen opstod i det østlige Afghanistan i slutningen af 2014. Det er en af de mest aktive regionale underafdelinger af Islamisk Stat.

Angrebet fandt sted 22. marts i koncerthuset i Krasnogorsk i udkanten af Moskva. Ifølge Reuters blev mindst 143 mennesker dræbt.

Under angrebet skød mænd med automatvåben mod koncertgængere i koncertsalen Crocus City Hall i Krasnogorsk i udkanten af Moskva, inden der blev sat ild til bygningen.

De ni personer blev bragt til hovedstaden Dusjanbe, siger kilden til Reuters uden at tilføje yderligere.

De fire hovedmistænkte fra angrebet kommer fra Tadsjikistan.

I alt er omkring 20 personer - de fire hovedmistænkte inkluderet - blevet anholdt i sagen, skriver nyhedsbureauet dpa.

En niende person er fredag blev varetægtsfængslet. Vedkommende er fængslet frem til 22. maj, skriver en domstol i Moskva på Telegram ifølge Reuters.

Det fremgår ikke umiddelbart, hvad han er fængslet for. Ifølge det statslige russiske nyhedsbureau Tass er personen også blevet sat i 15 dages administrativ forvaring for at have forstyrret offentlig orden aftenen efter angrebet.

Andre er blandt andet blevet fængslet på mistanke om at have hjulpet de hovedmistænkte med transport.

Torsdag sagde Ruslands efterforskningskomité, at den havde fundet bevis for, at personerne bag angrebet havde forbindelser til "ukrainske nationalister".

Rusland har gentagne gange - foreløbig uden at fremlægge beviser - sagt, at Ukraine har forbindelser til angrebet.

Det har Ukraine og en række vestlige lande pure afvist.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, har flere gange fremhævet, at de fire hovedmistænkte blev overmandet i regionen Bryansk i det vestlige Rusland.

Han har hævdet, at de var på vej mod Ukraine efter angrebet.

Talsperson for Ruslands udenrigsministerium Marija Zakharova sagde onsdag, at det er "ekstremt svært at tro", at Islamisk Stat skulle have haft evnerne til at udføre fredagens angreb.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Den japanske yen er på laveste niveau i 33 år En svag japansk økonomi betyder, at den japanske yen har mistet en tredjedel af... Læs mere
Nedskrivninger på dansk brevforretning giver minus i PostNord PostNord opnåede et driftsresultat på minus 463 millioner svenske kroner i and... Læs mere
Aktiesparekontoen er mere populær end nogensinde Rekordmange har i år oprettet en aktiesparekonto. Det samlede antal er på vej ... Læs mere
Netflix trækker otte millioner nye kunder ind i butikken Kvartalsregnskab fortæller, at Netflix nu har i alt 277,7 millioner abonnenter.... Læs mere
Rockwool opjusterer forventninger efter godt kvartal Rockwool oplever vækst og godt salg på flere markeder, herunder i Nordamerika ... Læs mere