Udland

man, 18 mar 2024

Nordkorea tester ballistiske missiler mens USA besøger Seoul

Sydkorea kan regelmæssigt følge med i fjernsynet, når Nordkorea laver prøveaffyringer med landets hwasongmissiler. Billedet her er fra november sidste år. (Arkivfoto).
Kim Hong-Ji/Reuters Sydkorea kan regelmæssigt følge med i fjernsynet, når Nordkorea laver prøveaffyringer med landets hwasongmissiler. Billedet her er fra november sidste år. (Arkivfoto).

Nordkorea og dets ubestridte leder, Kim Jong-un, har øjensynligt set sit snit til at sende USA, Sydkorea og Japan et signal, mens den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, aflægger besøg i Sydkoreas hovedstad, Seoul.

Mens Blinken har deltaget i en demokratikonference i Seoul, har Nordkorea efter alt at dømme affyret to indtil videre uidentificerede ballistiske missiler ud over Det Japanske Hav mod øst.

Det oplyser kystvagten i Japan, som i samme ombæring kan fortælle, at missilener menes at være styrtet i havet uden for Japans eksklusive økonomiske zone (EEZ), ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det menes ikke at have forårsaget nogen skade.

Det står endnu ikke helt klart, hvilket missil det er, Nordkorea har prøveaffyret.

Men landet kunne for omtrent et år siden afsløre, at det havde lagt sidste hånd på Hwasong 18-missilet, og Nordkorea har siden da flere gange testet netop det missil.

Ifølge Nordkorea selv kan missilet udrustes med atomsprænghoveder og er bygget til at ramme mål på lang afstand.

Landet påstår, at det kan ramme mål op til 15.000 kilometer væk - med andre ord: et hvilket som helst sted på USA's fastland.

Japans premierminister, Fumio Kishida, kalder ifølge Reuters prøveaffyringen "fuldstændigt uacceptabel".

Nordkorea har for vane at spille med musklerne, når Japan, USA og Sydkorea stikker hovederne sammen.

De tre lande indgik i december en aftale, der betyder, at de i realtid kan dele data om Nordkoreas missilaffyringer med hinanden.

Halvøen Korea blev delt i to efter Anden Verdenskrig.

Det kommunistiske styre i nord bekrigede med støtte fra Sovjetunionen de amerikansk-allierede styrker i syd indtil 1953, hvor der blev indgået en våbenhvile.

Fordi våbenhvilen aldrig er blevet omsat til en reel fredsaftale, er Sydkorea og Nordkorea formelt set stadig i krig.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Norwegian-overskud skrumper trods omsætningsfremgang Norwegian øgede omsætningen med 36 procent i andet kvartal i år. Nettoresulta... Læs mere
Erhvervsminister skal forholde sig til turistskat i København På Københavns Rådhus er der udarbejdet fire modeller for en særafgift for tu... Læs mere
Faldende inflation i USA kan betyde lavere rente på danske boliglån Inflationen i USA er faldet fra 3,3 procent til 3,0 procent fra maj til juni, og... Læs mere
Danmark skal bidrage til en million angrebsdroner til Ukraine Koalitionen ledet af Letland, Storbritannien og Ukraine skal sikre en million an... Læs mere
Sommerhuspriserne når højeste niveau i 13 år Ifølge Boligsidens markedsindeks var sommerhuspriserne i juni på deres højest... Læs mere