Udland

fre, 22 mar 2024

Norge afsætter over 1300 milliarder til national transportplan

Biler på vej over en bro ved Henningsvær på den norske øgruppe Lofoten. Regeringen i Oslo har fredag fremlagt en plan for landets transportveje til 837 milliarder danske kroner. Jernbanerne skal vedligeholdes og fornyes for 279 milliarder danske kroner over de næste 12 år.
Olivier Morin/Ritzau Scanpix Biler på vej over en bro ved Henningsvær på den norske øgruppe Lofoten. Regeringen i Oslo har fredag fremlagt en plan for landets transportveje til 837 milliarder danske kroner. Jernbanerne skal vedligeholdes og fornyes for 279 milliarder danske kroner over de næste 12 år.

Den norske regering har fredag fremlagt en ambitiøs national transportplan til 1308 milliarder norske kroner.

Planen, der skal gælde de næste 12 år, skal finansieres af statslige midler og 100 milliard norske kroner fra bompenge, rapporterer NRK.

En norsk krone svarer til knap to tredjedele af en dansk krone.

Lang størstedelen af beløbet skal gå til udbygning og vedligeholdelse af motorveje, hovedveje og biveje.

Der bliver tale om "historisk satsning" på drift, vedligehold og fornyelse af togtrafikken, siger trafikminister Jon Ivar-Nygård.

Der afsættes 436 milliarder norske kroner til landets jernbaner. Det svarer i danske kroner til 279 milliarder.

Nygård siger, at der kunne være afsat flere penge til transportsektoren, men at den aktuelle plan er mere realistisk.

- Kampen om pengene er blevet hårdere, og vi må prioritere forsvar og sundhed højt. Derfor har vi en nøgtern tilgang til det, siger han.

De 100 milliarder norske kroner fra bompenge, der skal være med til at finansiere planen, kommer fra de vejafgifter, som den norske stat pålægger bilister.

Det gælder især, når man kører ind i landets større byer. Det sker blandt andet for at regulere trafikken og antallet af biler på vejene.

Bompenge kendes kun i Danmark, når man kører over Storebæltsbroen og Øresundsbroen.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Løkke appellerer til Folketinget: Trepartsaftale er delikat Udenrigsminister mener, at trepartsaftale kan falde, hvis partier i Folketinget ... Læs mere
Fødevareminister: Det koster 1000 arbejdspladser i landbruget Der skal rammes en balance, så der skabes nye job, hvor job i landbruget forsvi... Læs mere
Valgnævn afviser Lars Boje Mathiesens ønsker til partinavn Lars Boje Mathiesens nye parti kommer ikke til at hedde hverken Danmarks Bedste ... Læs mere
Eksperter foreslår ny reform trods rekordhøj beskæftigelse Der har aldrig været flere i job i Danmark, og ekspertgruppe lægger op til den... Læs mere