Udland

tor, 18 apr 2024

Norge og USA vil arbejde tættere sammen om minedrift

Det fremgår ikke, præcis hvad en eventuel samarbejdsaftale skal dække over, eller hvornår landene ventes at nå til enighed om en sådan aftale. (Arkivfoto).
Katerina Sulova/Ritzau Scanpix Det fremgår ikke, præcis hvad en eventuel samarbejdsaftale skal dække over, eller hvornår landene ventes at nå til enighed om en sådan aftale. (Arkivfoto).

Norge og USA vil forsøge at øge deres samarbejde om udvinding af mineraler.

Det fremgår af en fælles udtalelse fra de to lande, som Det Hvide Hus har delt på sin hjemmeside natten til torsdag dansk tid.

Den kommer, efter at Norges handels- og industriminister, Jan Christian Vestre, har været i Washington D.C. for at mødes med Det Hvide Hus' sikkerhedsrådgiver inden for international økonomi, Daleep Singh.

På mødet underskrev de begge en hensigtserklæring om, at de to lande skal arbejde på at nå frem til en samarbejdsaftale vedrørende handlen med mineraler.

- USA og Norge har til hensigt at bygge videre på flere måneders konstruktiv dialog gennem en koordineret indsats om de udfordringer og muligheder, der karakteriserer markedet for vigtige mineraler, lyder det.

Samarbejdet skal blandt andet fokusere på at forbedre arbejds- og miljøforholdene i industriens største forsyningskæder.

- USA og Norge vil styrke samarbejdet for at sikre langsigtet kommerciel levedygtighed for en bæredygtig og markedsorienteret udvinding af vigtige mineraler i USA, Norge og på globalt plan.

Det fremgår ikke, præcis hvad en eventuel samarbejdsaftale skal dække over, eller hvornår landene ventes at nå til enighed om en sådan aftale.

Ifølge det norske nyhedsbureau NTB var onsdagens møde mellem den norske minister og den amerikanske sikkerhedsrådgiver en opfølgning på et tidligere møde mellem USA og Norge om emnet. Det fandt sted i foråret 2023.

I december sidste år blev den norske regering sammen med de to oppositionspartier Høyre og Fremskrittspartiet enige om at påbegynde udviklingen af mineraler på havbunden.

Minedrift på havbunden er meget omstridt, og Norge, der ikke er medlem af EU, ønsker at bruge mineralerne i blandt andet produktionen af vindmøller, elbiler og batterier.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Norwegian-overskud skrumper trods omsætningsfremgang Norwegian øgede omsætningen med 36 procent i andet kvartal i år. Nettoresulta... Læs mere
Erhvervsminister skal forholde sig til turistskat i København På Københavns Rådhus er der udarbejdet fire modeller for en særafgift for tu... Læs mere
Faldende inflation i USA kan betyde lavere rente på danske boliglån Inflationen i USA er faldet fra 3,3 procent til 3,0 procent fra maj til juni, og... Læs mere
Danmark skal bidrage til en million angrebsdroner til Ukraine Koalitionen ledet af Letland, Storbritannien og Ukraine skal sikre en million an... Læs mere
Sommerhuspriserne når højeste niveau i 13 år Ifølge Boligsidens markedsindeks var sommerhuspriserne i juni på deres højest... Læs mere