Udland

man, 08 apr 2024

Polens store oppositionsparti PiS vandt lokalvalg

Polens premierminister, Donald Tusk, forlader stemmelokalet efter at have stemt ved lokalvalg søndag. En valgstedsmåling viser, at Tusk og hans parti Borgerplatformen har fået den næststørste opbakning.
Lukasz Glowala/Reuters Polens premierminister, Donald Tusk, forlader stemmelokalet efter at have stemt ved lokalvalg søndag. En valgstedsmåling viser, at Tusk og hans parti Borgerplatformen har fået den næststørste opbakning.

En valgstedsmåling i Polen efter et lokalvalg søndag viser, at premierminister Donald Tusk og hans parti Borgerplatformen har fået den næststørste opbakning.

Valget er Tusks første test, efter at han blev premierminister i midten af december, få dage efter at forgængeren Mateusz Morawiecki blev væltet ved en mistillidsafstemning. Tusks forhåbninger om at få styrket sin position ved lokalvalget blev ikke indfriet.

Tusk og Borgerplatformen har ifølge valgstedsmålingen fået 31,9 procent af stemmerne, mens Morawiecki og hans nationalistiske parti Lov og Retfærdighed, PiS, får flest stemmer med opbakning fra 33,7 procent af vælgerne.

De andre partier i Tusks regeringskoalition, centrum-højrepartiet Den tredje Vej og Venstre, får henholdsvis 13,5 og 6,8 procent.

Valglokalerne lukkede klokken 21 søndag aften.

Tusk, som også var premierminister fra 2007 til 2014, fik muligheden for at danne regering, efter at Morawiecki og PiS ikke kunne sikre sig et flertal i nationalforsamlingen, selv om de vandt valget i oktober.

Tusk gik til valg på løfter om at revidere antidemokratiske love, sikre demokrati for kvinder og minoriteter samt at reparere båndene til EU og andre lande.

Tusk var selv med til at stifte Borgerplatformen i 2001, han var premierminister fra 2007 til 2014, og så var han EU-præsident fra 2014 til 2019.

Det nationalkonservative parti Lov og Retfærdighed (PiS) var ved magten i otte år og havde gentagne gange sammenstød med EU om retsstatsprincipper.

Kilde: /ritzau/Reuters<b

Andre læser også

Klimaråd vil have nedbragt aftryk fra importerede fjernsyn Danskernes forbrugsaftryk fra importerede varer skal ned, og det bør regeringen... Læs mere
Folketinget hejser regnbueflaget trods kritik af Pride-organisation Flere sponsorerer har trukket støtten til Copenhagen Pride. Folketinget hejser ... Læs mere
Første gang: Folkemødet har lige mange mænd og kvinder i debatter Mette Frederiksens overfald var også et "fælles skub" mod demokratiet, siger F... Læs mere
Støjberg oplever skub og spytklatter: Der er sket et skred Det er et "skred i nogle fundamentale ting", siger Inger Støjberg i tale efter ... Læs mere
Syv ud af otte i udvalg vil gøre det lettere at bestemme egen død Mette Frederiksen (S) er fortaler for aktiv dødshjælp. I udvalg bakker stort f... Læs mere