Udland

tir, 26 mar 2024

Putin: Radikale islamister bag angreb - men hvem bestilte det?

En betjent står vagt ved et sted tæt på Crocus City Hall, hvor der er lagt blomster for ofre for angreb fredag.
Olga Maltseva/Ritzau Scanpix En betjent står vagt ved et sted tæt på Crocus City Hall, hvor der er lagt blomster for ofre for angreb fredag.

Mens Islamisk Stat (IS) hævder at stå bag et dødeligt angreb på en koncertsal i Moskva, har Ruslands præsident, Vladimir Putin, indtil nu i høj grad betonet en mulig forbindelse til Ukraine.

Mandag siger Putin dog ifølge nyhedsbureauet Reuters for første gang, at angrebet blev udført af "radikale islamister".

Men den russiske præsident fastholder ligeledes, at angrebet måske også er "en del af Kyiv-regimets angreb på Rusland".

Den beskyldning har den ukrainske regering pure afvist. Også Frankrig og USA har sagt, at efterretninger peger i retning af IS.

- Vi ved, at denne forbrydelse blev begået af radikale islamister, hvis ideologi den islamiske verden selv har bekæmpet i århundreder, siger Putin ifølge nyhedsbureauet AFP under et møde vist på tv.

Men Putin spørger samtidig, hvem der "bestilte" angrebet, skriver Reuters.

Den russiske præsident har flere gange fremhævet, at de fire hovedmistænkte blev overmandet i regionen Bryansk i det vestlige Rusland, og han har hævdet, at de var på vej mod Ukraine.

- Selvfølgelig er det nødvendigt at besvare spørgsmålet, hvorfor terroristerne forsøgte at tage til Ukraine efter at have begået forbrydelsen? Hvem ventede på dem der?, spørger Putin.

Tidligere mandag ville Kreml ikke udtale sig om en mulig forbindelse til Islamisk Stat.

Putin nævner ikke umiddelbart gruppen ved navn.

Det er en gruppe inden for Islamisk Stat ved navn IS-K, der har taget skylden for angrebet, hvor der ifølge russiske myndigheder blev dræbt 139 mennesker.

IS-K står for Islamisk Stat-Khorasan, som er en gruppe, der opstod i det østlige Afghanistan i slutningen af 2014. Det er en af de mest aktive regionale underafdelinger af Islamisk Stat.

Fire mænd er sigtet for angrebet og er de hovedmistænkte. Tre er blevet sigtet for at hjælpe med transport.

Under angrebet skød mænd med automatvåben mod koncertgængere i koncertsalen Crocus City Hall i Krasnogorsk i udkanten af Moskva, inden der blev sat ild til bygningen.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Norwegian-overskud skrumper trods omsætningsfremgang Norwegian øgede omsætningen med 36 procent i andet kvartal i år. Nettoresulta... Læs mere
Erhvervsminister skal forholde sig til turistskat i København På Københavns Rådhus er der udarbejdet fire modeller for en særafgift for tu... Læs mere
Faldende inflation i USA kan betyde lavere rente på danske boliglån Inflationen i USA er faldet fra 3,3 procent til 3,0 procent fra maj til juni, og... Læs mere
Danmark skal bidrage til en million angrebsdroner til Ukraine Koalitionen ledet af Letland, Storbritannien og Ukraine skal sikre en million an... Læs mere
Sommerhuspriserne når højeste niveau i 13 år Ifølge Boligsidens markedsindeks var sommerhuspriserne i juni på deres højest... Læs mere