Udland

man, 19 feb 2024

Rusland beskylder Vesten for vulgære anklager om Navalnyjs død

Dmitrij Peskov er talsmand for Kreml. Han kalder beskyldninger om, hvem der står bag Navalnyjs død, for "vulgære". (Arkivfoto).
Pool/Reuters Dmitrij Peskov er talsmand for Kreml. Han kalder beskyldninger om, hvem der står bag Navalnyjs død, for "vulgære". (Arkivfoto).

Vestens reaktion på Aleksej Navalnyjs død er "uacceptabel", men udtalelser fra USA og Europa om, hvem der står bag dødsfaldet, kommer ikke til at skade Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Det siger Kremls talsmand, Dmitrij Peskov, mandag ifølge Reuters.

- Vi anser det for at være fuldstændig uacceptabelt at komme med den slags utålelige udtalelser - for at sige det ligeud, siger Peskov.

- Disse udtalelser kan selvfølgelig ikke skade vores statsleder.

Blandt andet har USA's præsident, Joe Biden, konstateret, at Putin er ansvarlig for, at Navalnyj er død. Det gjorde Biden allerede få timer efter, at den russiske oppositionspolitikers død fredag blev offentligt kendt.

- Vi ved ikke, hvad der præcis er sket, men der er ingen tvivl om, at hans død skyldes Putin og hans bøller, sagde Biden fredag.

Peskov siger ifølge nyhedsbureauet AFP, at udtalelserne fra Vesten om Navalnyjs død er "vulgære".

Ifølge talsmanden for Kreml fortsætter undersøgelsen af dødsårsagen. Det er altså endnu ikke fastlagt, hvorfor Navalnyj døde.

På spørgsmålet om, hvordan Putin reagerede på nyheden om Navalnyjs død, svarer Peskov:

- Jeg har ikke noget at tilføje.

Aleksej Navalnyj var uddannet advokat og var den mest fremtrædende politiker i den russiske opposition.

Han afsonede flere årelange fængselsstraffe. Senest blev han i 2023 idømt 19 års fængsel for blandt andet ekstremisme.

Hans støtter anser dommene for at være politisk motiverede.

Navalnyj blev i august 2020 forgiftet med nervegiften novitjok under en kampagnetur i Rusland.

Han mistede bevidstheden, blev indlagt i den russiske by Omsk og lagt i koma. Efterfølgende blev han hentet af et tysk ambulancefly og bragt til behandling i Tysklands hovedstad, Berlin.

Efter at være kommet sig rejste Navalnyj i begyndelsen af 2021 tilbage til Rusland, og straks efter landingen blev han anholdt.

Ved sin død befandt Navalnyj sig i en straffelejr i det nordligste Rusland.

Politikerens familie og advokater har mandag endnu ikke fået udleveret hans lig. Det er uklart, hvor det befinder sig.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Manglende efterspørgsel er den største hæmsko for industrien Erhvervslivet ser fortsat på fremtiden med forsigtig optimisme, selv om humøre... Læs mere
Højere fragtrater sender omsætning i DSV op men overskud falder Uro i Det Røde Hav har sendt fragtrater og DSV's omsætning op. Men indtjening ... Læs mere
Lego-konkurrent øger overskuddet i andet kvartal Mattel landede et overskud på cirka 410 millioner kroner i årets andet kvartal... Læs mere
Politikere får kritik for at bygge smukt i stedet for praktisk Sygehuse bygges med for meget fokus på form og for lidt på funktion, viser eva... Læs mere
Cloudløsning og søgefunktion løfter Alphabets regnskab Googles moderselskab, Alphabet, havde en omsætning på 84,7 milliarder dollar i... Læs mere