Udland

fre, 01 mar 2024

Russisk politi anholder over 130 efter Navalnyjs begravelse

Trods risiko for anholdelse var tusindvis af mennesker mødt op ved Aleksej Navalnyjs begravelse i Moskva fredag.
Stringer/Reuters Trods risiko for anholdelse var tusindvis af mennesker mødt op ved Aleksej Navalnyjs begravelse i Moskva fredag.

Russisk politi har anholdt mindst 131 mennesker fredag, samme dag som oppositionsleder Aleksej Navalnyj blev begravet i Ruslands hovedstad, Moskva.

Det oplyser menneskerettighedsgruppen OVD-Info.

Anholdelserne er sket i 19 forskellige byer i Rusland, tilføjer gruppen i en opgørelse på sin hjemmeside.

I Moskva er mindst 17 mennesker anholdt, lyder status ifølge nyhedsbureauet AFP omkring klokken 21.30 dansk tid. Det er klokken 23.30 i Moskva.

Flest anholdelser er sket i byen Novosibirsk, hvor der meldes om mindst 31 anholdte.

Det reelle antal anholdte kan være højere, skriver OVD-Info.

Aleksej Navalnyj blev fredag eftermiddag stedt til hvile på Borisovskoje-gravpladsen i Moskva.

To uger tidligere var han faldet om i en straffelejr i Sibirien, hvor han var i færd med at afsone domme på mere end 30 års fængsel i alt.

Navalnyj, der tidligere er blevet kaldt "Putins værste fjende", blev 47 år.

Tusindvis af støtter var mødt op foran den kirke, hvor ceremonien fandt sted, for at vise deres støtte til den afdøde politiker og aktivist.

Også ambassadører fra flere lande - herunder Danmark og USA - var til stede ved kirken.

Tidligere på ugen advarede Ruslands regering mod at gennemføre "uautoriserede" protester i forbindelse med fredagens begravelse.

Alligevel udtrykte mange deres utilfredshed med præsident Vladimir Putin.

- Putin er en morder, lød et af slagordene fra de sørgende Navalnyj-støtter.

- Rusland vil blive frit, råbte flere.

Andre igen råbte "nej til krig" med henvisning til den nu to år lange krig, der blev udløst af Ruslands invasion af Ukraine i 2022.

Den danske ambassadør i Rusland, Jakob Henningsen, siger til TV 2 News, at det ikke er uden en vis risiko for demonstranterne.

Der var nemlig ansigtsgenkendende teknologi ved begravelsen, fortæller han.

Et stort politiopbud var sat ind for at sørge for, at de mange fremmødte ved kirken og kirkegården holdt sig bag de opstillede afspærringer.

- Vores hensigt er at tage afsked og sørge, men det virker som om, at russiske myndigheder tror, at vi vil starte en revolution, sagde en af Navalnyjs nære medarbejdere, Leonid Volkov, til den britiske tv-station BBC.

Volkov lever selv i eksil.

Fredagens begravelse er den største forsamling af oppositionstilhængere, der er set i Rusland siden januar 2021, hvor Navalnyj vendte hjem til Rusland og blev anholdt ved hjemkomsten.

Forinden havde han i flere måneder været indlagt på et hospital i Tysklands hovedstad, Berlin, til behandling for et giftangreb, som han beskyldte Putins styre for at stå bag.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Ryanair forventer væsentligt lavere billetpriser i sommermåneder En gennemsnitlig rejse hos Ryanair har i første kvartal været 15 procent billi... Læs mere
Partier vil stramme loven for at fjerne dømte fra boligområder Boligforeninger har svært ved at smidt kriminelle ud af deres lejemål. Partier... Læs mere
Den japanske yen er på laveste niveau i 33 år En svag japansk økonomi betyder, at den japanske yen har mistet en tredjedel af... Læs mere
Nedskrivninger på dansk brevforretning giver minus i PostNord PostNord opnåede et driftsresultat på minus 463 millioner svenske kroner i and... Læs mere
Aktiesparekontoen er mere populær end nogensinde Rekordmange har i år oprettet en aktiesparekonto. Det samlede antal er på vej ... Læs mere