Storbritannien forbereder sig lige nu på en potentiel handelskrig mod USA, efter at Donald Trumps varslede straftold på udenlandske biler nu ser ud til at ramme landet fra 2. april. Premierminister Keir Starmer planlægger allerede en række gengældelsestiltag, efter håbet om at undgå amerikanske tariffer ser ud til at være bristet.
Vanskelig situation
Tidligere var der optimisme om, at Storbritannien kunne slippe for de amerikanske tariffer, som især rammer bilindustrien. Der blev endda arbejdet på at nå en omfattende handelsaftale mellem Storbritannien og USA inden den skæbnesvangre dato i april. Men da præsident Trump i sidste uge gjorde alvor af sin trussel om at indføre en 25 procents told på importerede biler, blev forhandlingerne mellem USA og Storbritannien væsentligt vanskeligere.
Premierminister Starmer har allerede givet udtryk for, at Storbritannien er parat til at følge EU's og Canadas eksempel med gengældelsestariffer. Han understregede samtidig, at alle muligheder stadig ligger åbne, og at hans regering vil agere i nationens interesse.
Eskalering fra Trumps side
Denne eskalering af handelskonflikten mellem Storbritannien og USA følges også nøje fra dansk side. Danmark ser især bekymret mod den potentielle påvirkning af danske medicinalvirksomheder, som frygter, at en handelskrig mellem to af landets største handelspartnere kan brede sig og ramme deres eksportmuligheder.
Den kommende tid vil derfor blive afgørende, både for britisk erhvervsliv, der nu risikerer at blive fanget midt i en global handelskonflikt, og for Danmark, som følger udviklingen nøje med tilbageholdt åndedræt.