Udland

lør, 09 mar 2024

Sverige genoptager støtte til UNWRA i Gaza

Palæstinese ved en UNWRA-skole i Gaza i november sidste år. FN's generalsekretær, António Guterres, har kaldt UNRWA for rygraden i den humanitære indsats i Gazastriben.
Omar El-Qattaa/Ritzau Scanpix Palæstinese ved en UNWRA-skole i Gaza i november sidste år. FN's generalsekretær, António Guterres, har kaldt UNRWA for rygraden i den humanitære indsats i Gazastriben.

Sveriges bistandsminister, Johan Forssell, siger lørdag, at den svenske regering genoptager støtten til FN's hjælpeorganisation for palæstinensiske flygtninge, UNRWA.

Han siger til Sveriges Radio, at den svenske regering har fået skriftlige forsikringer fra FN-organet om, at resultaterne af interne undersøgelser skal deles med Sverige.

- Vi har også fået garantier for, at svenske penge vil blive beskyttet, hvis der opdages noget uregelmæssigt. Derfor mener vi, at vi er i en position, hvor vi kan udbetale noget af vores støtte til UNRWA i år, siger den svenske minister.

Sverige har afsat 400 millioner svenske kroner svarende til omkring 264 millioner danske kroner til UNWRA. Udbetalingerne blev sat på pause 30. januar efter anklager om, at ansatte fra gruppen var involveret i Hamas-angrebet på Israel 7. oktober.

Israel beskyldte i januar 12 ansatte i UNWRA for at have støttet Hamas med massakren inde i Israel den 7. oktober. UNRWA siger, at ni af de anklagede er fyret, og at to andre er døde.

Ifølge Israel var 10 af de 12 medlemmer af den militante gruppe Hamas.

Én var tilknyttet den militante gruppe Islamisk Jihad. Syv af de 12 arbejdede i UNRWA som lærere på FN-drevne skoler. To andre var ansat på skoler i andre funktioner. De tre sidste arbejdede på kontor, som socialarbejder og som lagerchef.

En række af organisationens vigtigste donorer - heriblandt de to største, USA og Tyskland - har suspenderet støtten til gruppen som følge af de israelske oplysninger.

FN's generalsekretær, António Guterres, har kaldt UNRWA rygraden i den humanitære indsats i Gazastriben.

Danske nødhjælpsorganisationer har bakket op om den danske og en række andre landes beslutning, herunder Norge, Frankrig, Belgien, Irland og Spanien, om at fastholde støtten til UNRWA.

UNRWA spiller en helt afgørende rolle for over to millioner menneskers overlevelse i forhold til alt fra mad, vand, sanitet og vacciner over skoler og sundhedsklinikker til sociale tjenester. Organisationen har også en nøglerolle for leveringer af nødhjælp.

Kilde: /ritzau/TT

Andre læser også

Manglende efterspørgsel er den største hæmsko for industrien Erhvervslivet ser fortsat på fremtiden med forsigtig optimisme, selv om humøre... Læs mere
Højere fragtrater sender omsætning i DSV op men overskud falder Uro i Det Røde Hav har sendt fragtrater og DSV's omsætning op. Men indtjening ... Læs mere
Lego-konkurrent øger overskuddet i andet kvartal Mattel landede et overskud på cirka 410 millioner kroner i årets andet kvartal... Læs mere
Politikere får kritik for at bygge smukt i stedet for praktisk Sygehuse bygges med for meget fokus på form og for lidt på funktion, viser eva... Læs mere
Cloudløsning og søgefunktion løfter Alphabets regnskab Googles moderselskab, Alphabet, havde en omsætning på 84,7 milliarder dollar i... Læs mere