Udland

fre, 23 feb 2024

Tysk parlament har stemt for legalisering af hash

Den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, stemmer i Forbundsdagen ved en afstemning fredag om en delvis legalisering af hash.
Odd Andersen/Ritzau Scanpix Den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, stemmer i Forbundsdagen ved en afstemning fredag om en delvis legalisering af hash.

Tysklands Forbundsdag har ved en afstemning fredag stemt for en delvis legalisering af dyrkning og besiddelse af hash.

Den delvise legalisering bliver gældende fra 1. april.

Det vil komme til at berøre cirka 4,5 millioner tyskere, der i dag ryger eller på anden måde forbruger hash.

Det vil samtidig kunne ramme det kriminelle marked, hvor handel med hash hidtil har foregået.

Legaliseringen blev støttet af 407 parlamentarikerne, mens 226 stemte imod. Der var fire blanke stemmer.

Forbundskansler Olaf Scholz' regering af socialdemokrater, De Grønne og det liberale FDP har udarbejdet loven, som betyder, at private kan dyrke op til tre planter hamp til privat forbrug. Og det vil være lovligt at være i besiddelse af op mod 25 gram hash.

Større, men ikke-kommercielle produktioner, vil være tilladt for folk, der slutter sig sammen i hashklubber. Men de må højst have 500 medlemmer, og de skal være myndige voksne.

Kun klubmedlemmer kan forbruge de dyrkede varer. Klubberne bliver først legaliseret 1. juli.

Loven ventes at blive godkendt af Forbundsrådet, hvor delstatsregeringerne sidder, den 22. marts.

Den delvise legalisering betyder, at der er udarbejdet en omfattende lovgivning på området med en lang række af regler, restriktioner og bestemmelser.

Der var har været betydelig kritik af den nye lovgivning og af de planer, der er knyttet til den - blandt andet fra lægesammenslutninger, juridiske instanser og fra politisk hold.

- Denne lov er en vigtig forbedring af vores narkotikapolitik, sagde den tyske sundhedsminister, Karl Lauterbach, op til afstemningen.

Sundhedseksperten Kristine Lütke, som er medlem af det lille liberale regeringsparti FDP, siger, at der er tale om "et historisk vendepunkt", som afspejler de sociale realiteter.

- Med hjemmedyrket cannabis ved man, hvor det kommer fra, siger hun.

I det konservative CDU og søsterpartiet CSU er der udbredt modstand mod den delvise frigivelse af hash.

- Læger, politifolk og psykoterapeuter har advaret mod denne liberalisering, siger Alexander Dobrindt fra CSU, som mener, at loven er en gave til organiserede kriminelle grupper. Mange mener, at kun relativt få vil udnytte retten til at dyrke cannabis selv.

En meningsmåling fra YouGov viser, at 42 procent af vælgerne støtter en delvis eller fuldstændig legalisering af cannabis, mens 47 procent er delvist eller helt imod den.

Det er en forholdsvis lille gruppe af lande, som delvist har legaliseret cannabis. Tyskland er det niende land på listen. I USA og Australien er hash legaliseret i visse delstater.

En lang række lande tillader medicinsk brug af cannabis.

/ritzau/dpa
Kilde: /ritzau/dpa

Andre læser også

Biden: USA vil forebygge en optrapning af konflikten i Mellemøsten Iraks premierminister siger i Washington, at hans land ønsker at udbygge relati... Læs mere
Våbenansvarlig på Baldwin-film får 18 måneders fængsel Hannah Gutierrez-Reed var våbenansvarlig under produktionen af "Rust", hvor en ... Læs mere
Israel ser flere mulige reaktioner på iransk angreb Medie: Israel søger efter en reaktion, som er smertelig for Iran, men som ikke ... Læs mere
Aktieinvestorer tror på at situationen i Mellemøsten ikke eskalerer Investorer mener ikke, at situationen i Mellemøsten eskalerer yderligere, siger... Læs mere
Høns og gæs må igen sættes fri efter risiko for fugleinfluenza Fødevarestyrelsen ophæver krav om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal væ... Læs mere