Udland

fre, 23 feb 2024

Zelenskyj deler video af træning i kampfly på dansk grund

Volodymyr Zelenskyj har delt en video på det sociale medie X, hvor han takker Danmark og en række andre lande for at donere F-16-fly. (Arkivfoto).
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Volodymyr Zelenskyj har delt en video på det sociale medie X, hvor han takker Danmark og en række andre lande for at donere F-16-fly. (Arkivfoto).

De første F-16-kampfly ventes leveret til Ukraine til sommer, men inden da træner en række ukrainske piloter i flyene på dansk grund.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har fredag på det sociale medie X lagt en video op fra træningen på flyvestationen i Skrydstrup.

Her fortæller en ukrainsk pilot med kodenavnet "Moonfish" om træningen.

Han fortæller, at piloterne er meget motiverede for træningen, fordi de ved, at de skal tilbage og kæmpe:

- Det er et sjovt fly at flyve, siger "Moonfish" i videoen, hvor flyene ses flyve rundt.

Det var meningen, at Ukraine skulle have modtaget F-16-kampfly omkring årsskiftet. Men leverancerne er blevet udskudt.

Torsdag kunne Forsvarsministeriet fortælle lidt mere om leverancerne.

I en pressemeddelelse fortalte forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), at det har været svært at fastsætte en præcis dato for leveringen af flyene, fordi en række betingelser skal være opfyldt.

Det nødvendige personel skal være færdiguddannet, ligesom den "fornødne logistik og infrastruktur" skal være i orden i Ukraine.

Men hvis alt forløber som planlagt, kan flyene altså komme til sommer.

Danmark leder en koalition af lande, der donerer F-16-fly, som i sidste ende skal sendes til Ukraine.

Zelenskyj har vedlagt en tekst til videoen, hvori han takker Danmark og de andre lande, der donerer kampfly.

- Alle ukrainere venter på dagen, hvor de første ukrainske F-16-fly kan komme i luften og styrke forsvaret af vores byer og samfund samt de ukrainske forsvarsstyrker, skriver præsidenten.

Troels Lund Poulsen har svaret på Zelenskyjs opslag med videoen, hvor han erklærer sig stolt over, at Danmark leverer F-16-fly.

Torsdag kunne regeringen fortælle om en aftale, hvor Danmark forpligter sig til at støtte Ukraine ti år ud i fremtiden.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Frederiksen satser på snarlig aflivning af rygter om EU-job Mette Frederiksen (S) mødes mandag med EU-regeringschefer. Hun håber på hurti... Læs mere
Bødskov vil undgå containerkirkegårde i havet med skærpede krav Før jul tabte et Mærsk-skib 46 containere i Nordsøen. Nu vil erhvervsminister... Læs mere
Fem milliarder skattekroner er på vej tilbage til boligejere I alt 11,3 milliarder kroner skal retur til boligejere, der har betalt for meget... Læs mere