Ukraine

man, 26 feb 2024

Rusland kalder dansk Nord Stream-efterforskning for tæt på absurd

En af lækagerne efter eksplosionerne på Nord Stream-rørledningerne blev fotograferet af Forsvaret 29. september 2022.
Handout/Ritzau Scanpix En af lækagerne efter eksplosionerne på Nord Stream-rørledningerne blev fotograferet af Forsvaret 29. september 2022.

Omstændighederne omkring den danske efterforskning af Nord Stream-sprængningerne, som mandag er blevet meddelt indstillet, er "tæt på absurd".

Sådan lyder det mandag fra Dmitrij Peskov, der er talsmand for Ruslands præsident, Vladimir Putin.

- På den ene side anerkender de, at der er sket forsætlig sabotage, men på den anden side vil de ikke fortsætte, siger Peskov.

Ifølge talsmanden har danske myndigheder gentagne gange afvist Ruslands ønske om information om efterforskningen.

Nord Stream 1 og 2 er gasledninger i Østersøen, som skulle sende gas fra Rusland ud i Europa gennem Tyskland.

Mandag 26. september 2022 klokken 02.03 blev der registreret en eksplosion ved Nord Stream 2 i Østersøen cirka 20 kilometer syd for Dueodde på Bornholm.

Klokken 19.03 blev der registreret en eksplosion ved Nord Stream 1.

Efterfølgende blev der fundet fire store huller i tre gasrør. På havoverfladen i Østersøen kunne man i flere dage se, hvordan bobler af gas nåede havoverfladen fra begge rørledninger.

Nord Stream 2 var ikke i brug endnu, men dets to rør var fyldt med gas. Rusland havde skruet ned for gassen i Nord Stream 1, hvis to rør havde været i brug siden 2011.

Flere lande har siden eksplosionerne haft gang i efterforskninger af sagen.

Tidligere mandag meddelte dansk politi, at Københavns Politi og Politiets Efterretningstjenestes (PET) fælles efterforskning indstilles.

Der er ikke det fornødne grundlag for at forfølge en straffesag, lød begrundelsen.

- De danske myndigheder har undervejs i efterforskningen samarbejdet med relevante udenlandske partnere. Der har været tale om en kompliceret og omfattende efterforskning.

- Myndighederne kan på baggrund af efterforskningen konkludere, at der var tale om forsætlig sabotage af gasledningerne. Det er samtidig vurderingen, at der ikke er det fornødne grundlag for at forfølge en straffesag i Danmark, stod der i en pressemeddelelse fra politiet.

7. februar oplyste svenske myndigheder, at man havde indstillet efterforskningen af sprængningerne. Anklagemyndigheden i Sverige vurderede, at det ikke var muligt for den at opklare sagen.

Kilde: /ritzau/Reuters

Andre læser også

Frederiksen satser på snarlig aflivning af rygter om EU-job Mette Frederiksen (S) mødes mandag med EU-regeringschefer. Hun håber på hurti... Læs mere
Bødskov vil undgå containerkirkegårde i havet med skærpede krav Før jul tabte et Mærsk-skib 46 containere i Nordsøen. Nu vil erhvervsminister... Læs mere
Fem milliarder skattekroner er på vej tilbage til boligejere I alt 11,3 milliarder kroner skal retur til boligejere, der har betalt for meget... Læs mere