Ukraine

søn, 07 apr 2024

Rusland: Tre såret ved ukrainsk angreb på a-kraftværk

Ruslands statslige atomagentur. Rosatom, siger, at tre personer blev såret ved et ukrainsk angreb på atomkraftværket Zaporizjzja. De tre sårede er ansatte på atomkraftværket.
Olga Maltseva/Ritzau Scanpix Ruslands statslige atomagentur. Rosatom, siger, at tre personer blev såret ved et ukrainsk angreb på atomkraftværket Zaporizjzja. De tre sårede er ansatte på atomkraftværket.

Ruslands statslige atomagentur. Rosatom, siger, at tre personer blev såret ved et ukrainsk angreb på atomkraftværket Zaporizjzja. De tre sårede er ansatte på atomkraftværket.

En af dem meldes alvorligt kvæstet.

Det Internationale Atomenergiagentur siger, at den russiske ledelse af atomkraftværker har oplyst, at der var tale om et droneangreb. IAEA har i en erklæring opfordret parterne til at udvise tilbageholdenhed.

Zaporizjzja-værket er det største atomkraftværk i Europa. Det ligger i det sydøstlige Ukraine og blev indtaget af russiske styrker i forbindelse med Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022.

- Ukraines væbnede styrker angreb reaktoren på den sjette kraftenhed, siger den Moskva-indsatte ledelse af værket på sociale medier.

Der er ikke registreret noget radioaktivt udslip efter angrebet.

Rosatom opfordrer indtrængende til en "kategorisk fordømmelse af forsøget på at eskalere situationen omkring det største atomkraftværk i Europa.

- Heldigvis er der ikke sket kritiske beskadigelser af atomkraftværket, hedder det i pressemeddelelse fra Rosatom.

En del af de ukrainske medarbejdere arbejder fortsat på værket, men det kontrolleres af russere.

Der har løbende under krigen været bekymring for sikkerheden på værket. Ikke mindst fordi der flere gange har været kampe i nærheden af atomkraftværket.

Alle seks reaktorer på kraftværket er i en såkaldt "nedlukningstilstand", men der er fortsat brug for el og vand til at nedkøle reaktorerne.

Der har flere gange været strømnedbrud på atomkraftværket, hvilket har skabt frygt for sikkerheden omkring værket.

Ukraine og Rusland har flere gange beskyldt hinanden for at stå bag angreb, som har ramt elledninger og ødelagt forsyningen af el til atomkraftværket.

Atomkraftværket Zaporizjzja står normalt for en femtedel af Ukraines årlige elproduktion. Før invasionen havde det omkring 11.000 ansatte.

/ritzau/AFP


Kilde:

Andre læser også

Manglende efterspørgsel er den største hæmsko for industrien Erhvervslivet ser fortsat på fremtiden med forsigtig optimisme, selv om humøre... Læs mere
Højere fragtrater sender omsætning i DSV op men overskud falder Uro i Det Røde Hav har sendt fragtrater og DSV's omsætning op. Men indtjening ... Læs mere
Lego-konkurrent øger overskuddet i andet kvartal Mattel landede et overskud på cirka 410 millioner kroner i årets andet kvartal... Læs mere
Politikere får kritik for at bygge smukt i stedet for praktisk Sygehuse bygges med for meget fokus på form og for lidt på funktion, viser eva... Læs mere
Cloudløsning og søgefunktion løfter Alphabets regnskab Googles moderselskab, Alphabet, havde en omsætning på 84,7 milliarder dollar i... Læs mere